Ungdom trenger noen som heier

Ungdomstiden er tøff for mange. Ungdom møter forventninger og press fra mange kanter, og ingenting føles viktigere enn å passe inn. Ekstra tøff kan det være for dem som kommer fra et hjem der ikke alt er som det skal være. I Norge vokser 90.000 barn og ungdom opp med foreldre som drikker for mye alkohol. I høstens idrettskampanje får vi et innblikk i hverdagen til en av dem som takker idretten for spillerommet han fikk da han hadde det vanskelig hjemme.

Ole Tobias Mehn-Andersen hadde en utrygg oppvekst med en ruspåvirket mor. Idretten ga han den tilhørigheten og mestringsfølelsen han manglet på hjemmebane. Han forteller om viktigheten av varme støttespillere som var tolerante og som ønsket å spille han god.

– For ungdom som ikke har det trygt og godt hjemme, kan idretten spille en helt avgjørende rolle. Vi vil vise trenere og idrettsforeldre at jobben de gjør som støttespillere utgjør en enorm forskjell, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til.

Hun mener det kan være lett å tro at ungdommer er mer selvstendige og mindre sårbare enn de egentlig er. Men det å vokse opp i et hjem der mamma eller pappa drikker for mye gjør vondt, uansett alder.

– Derfor er det viktig at trenere og foreldre tør å være tett på, også når barna blir eldre. Idretten er et sted der ungdom kan bli sett av gode, trygge voksne som heier dem frem, sier hun.

Idretten er ekstra viktig nå.

– Covid-19 og stengingen av skoler og barneidretten, rammet de sårbare barna og ungdommene ekstra hardt. Mange barn har hatt en tøff vår, totalt avhengig av foreldre som ikke tar godt nok vare på dem. Nå som idretten er i gang igjen er det viktigere enn noen ganger at barna møter en trygg arena, med voksenpersoner som ser dem og bryr seg om dem, sier Eriksrud.

Triksedugnad

I forbindelse med kampanjen arrangerer Av-og-til i år en #triksedugnad for å sette fokus på barn og unge som vokser opp i hjem med rusmisbruk. 90.000 triksinger representerer hvert og ett av barna bak tallene.

Av-og-til utfordrer alle til å dele en triksesnutt i sosiale medier hvor de trikser så mange eller få de klarer.  Husk å bruke hashtaggen #triksedugnad slik at vi finner og kan registrere bidraget ditt. Skriv hvor mange triksinger du bidrar med – og gjerne utfordre noen du kjenner. Hver triksing teller!

Ungdom trenger noen som heier

Når ungdom ikke har en heiagjeng på hjemmebane, er det viktig at noen gir de den støtten de trenger et annet sted. Idretten er en arena hvor mange barn og unge ferdes, og du som voksenperson kan ha en viktig betydning for barna.

– Dersom du er urolig for et barn eller en ungdom er det viktig at du gjør noe med det, sier Eriksrud.

Younas Mohammad-Roe, som selv er trener i breddeidretten og jobber med slike utfordringer til daglig, gir råd til hva du bør gjøre dersom du er urolig for et barn:

Relaterte saker