Drikker mamma eller pappa for mye?

Er du barn? Synes du det blir ekkelt når mamma eller pappa drikker for mye alkohol? Her finner du hjelp!

Gutt står i hage med badminton. voksne i ufokus står i bakgrunnen.

Alkohol er en en type drikk som bare voksne har lov til å drikke. Det finnes mange forskjellige typer alkohol, vanligst er vin, øl eller sprit.

Når man drikker alkohol kan man føle seg litt annerledes. Ganske raskt vil man gjøre ting man ikke ville gjort ellers. For eksempel kan man bli gladere, eller mer lei seg. Man kan le høyere, eller være litt mer uforsiktig.

For deg som barn kan det føles ekkelt når voksne drikker alkohol. Det er ikke uvanlig å bli litt redd hvis mamma, pappa eller noen andre voksne du stoler på forandrer seg. Å drikke alkohol trenger ikke å være farlig, ikke hvis man ikke drikker mye og ofte. Er du bekymret for at mamma eller pappa har et alkoholproblem, eller er «alkoholiker»?

Synes du noen ganger at det blir ekkelt når foreldrene dine drikker?


Så bra! Hvis du lurer på mer om alkohol kan du spørre foreldrene dine om det. De kan nok svare på spørsmålene du lurer på.


Sånn skal det ikke være. Du er ikke alene. Det finnes mange som har lignende opplevelser. Husk at det aldri er din feil om mamma eller pappa drikker. Kanskje du kan snakke med foreldrene dine?

Les videre på denne siden, for å finne råd.


Sånn skal det ikke være. Du er ikke alene. Det finnes mange som har lignende opplevelser. Husk at det aldri er din feil om mamma eller pappa drikker. Kanskje du kan snakke med foreldrene dine? Det kan også være lurt å ta kontakt med noen du stoler på, for eksempel en lærer eller en helsesykepleier.

Les videre på denne siden, for å finne råd.


Fortell hva du føler til foreldrene dine

En gang mamma eller pappa ikke har drukket bør du fortelle dem hva du føler. Forsøk å si hva drikkingen gjør med deg, for eksempel kan du si «jeg blir redd når du drikker» eller «jeg skulle ønske du ikke drakk». Det kan hende at mamma eller pappa ikke hører på deg. Da bør du si det til noen andre du stoler på.

Snakk med noen du stoler på

Kjenner du en snill voksen? Kan du fortelle til han eller henne at mamma eller pappa drikker for mye alkohol? Det kan være en tante, onkel, lærer, helsesykepleier på skolen din, en fotballtrener eller en nabo.

Kanskje synes du det virker litt skummelt å snakke med noen du kjenner? Da kan du ta kontakt med noen på telefon eller internett, uten at du trenger å fortelle hvem du er (anonymt). De trenger ikke vite noe om deg, hvis ikke du vil fortelle selv:

  • Hvis du synes det er skummelt akkurat nå, og det haster å få hjelp, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111.
  • På nettsiden BaRsnakk.no kan du chatte helt anonymt om hva du vil. Det eneste BaRsnakk vet om deg, er det du forteller selv.
  • Blå Kors Kompasset tilbyr samtaler både alene og i gruppe for unge mellom 14 og 35 år. Du kan også snakke med noen over nett.
  • Organisasjonen Ja, det nytter! tilbyr samtalegrupper for barn og unge.
  • Kors på halsen er en tjeneste hvor du kan chatte, ringe, sende mail eller snakke på nettet. Du kan ringe dem på telefonnummer 800 333 21.

Fikk du hjelpen du trengte her?

Takk for svaret ditt!