Trafikk og alkohol: Er du i tvil, ikke kjør bil
Alkohol gjør oss mer impulsive og risikovillige i bil. Samtidig reagerer vi tregere og blir dårligere til å vurdere konsekvenser i trafikken. Det er en livsfarlig kombinasjon.
Promillen kan sitte lenger i kroppen enn du kanskje selv tror.
gjennomføres i alkoholrus hver eneste dag.
-
Er de lov å kjøre med 0.2 i promille?
I Norge er promillegrensa 0,2‰ (gjelder for fører av motorvogner, for eksempel bil, moped eller motorsykkel.
-
Er det lov å drikke alkohol i bil som passasjer?
Det er ikke ulovlig å være beruset passasjer eller å ha med passasjerer i bilen som har drukket. Det er likevel viktig at det alltid er ro i bilen, så sjåføren kan konsentrere seg om trafikken. Om fulle passasjerer forstyrrer kan det bidra til at sjåføren ikke har den nødvendige konsentrasjonen.
-
Kan man kjøre etter å ha drukket en øl?
Hvilken promille man har er individuelt siden det avhenger av kjønn, alder, vekt og muskelmasse. Er man i tvil, ikke kjør bil.
-
Hvor lenge må man vente med å kjøre etter å ha drukket?
Det kommer an på både høyde, vekt, kjønn og muskelmasse, om du har drukket til et måltid eller på tom mage, hvor mye du har drukket og ikke minst hvor raskt eller sakte akkurat din lever bryter ned alkoholen.
Hvor lenge må man vente før promillen er ute av kroppen?
Enkelte bruker en 12-timersregel for å finne ut om de er klare til å kjøre dagen etter en fuktig kveld. Det er en dårlig løsning, for hvilken promille vi får er individuelt, og avhenger av vekt, muskelmasse, kjønn mm. Les mer her.
Dette er en farlig feilslutning. Søvn i seg selv har ingen påvirkning på din promille. Derimot reduseres promillen din for hver time som går. Hvordan promillen brytes ned avhenger av flere ting. Les mer her.
Det stemmer! Hvordan kroppen forbrenner alkohol er veldig individuelt og avhenger av vekt, muskelmasse, kjønn mm. Les mer her.