Ungdom og alkohol​: Ungdom som drikker alkohol er et foreldreansvar

Ungdom

Når ungdom drikker alkohol, øker risikoen for ulykker, vold og overgrep og det er inngangen for å teste andre rusmidler. Ungdom med foreldre som setter tydelige grenser, drikker mindre alkohol enn jevngamle som ikke har slike regler.

Her er noen gode råd til hvordan du snakker med tenåringen om alkohol.Vær kjip i tide
 • Hvordan snakke med ungdom om alkohol?

  Det viktigste er å snakke med ungdommen sin om alkohol og hvordan den påvirker kroppen. Vis barnet ditt at det ikke er noe problem å snakke om alkohol, og at dere kan ha en åpen dialog. Det er en idé å begynne så snart barnet kan forstå hva du snakker om, og det kan være fint å ta praten flere ganger.  Snakk med barnet ditt om hvilke regler for alkohol som gjelder, og oppfordre det til å komme til deg dersom det skulle skje noe.  

  Les våre tips til hvordan snakke med ungdommen om alkohol her.

 • Hvordan påvirkes ungdom av foreldrenes drikkevaner?

  Internasjonale studier viser at foreldrenes holdninger og regler knyttet til alkohol i stor grad påvirker tenåringsbarnas drikkevaner.  

  Det viser seg også at foreldrene er de ungdommene lytter mest til når det kommer til alkoholbruk. Ungdom med foreldre som setter tydelige grenser for alkohol, drikker mindre en jevngamle som ikke har slike grenser.  

 • Bør foreldre sende med ungdommen alkohol på fest?

  Noen foreldre sender med ungdommen alkohol på fest, fordi de ønsker å ha kontroll over hva og hvor mye ungdommen drikker. Men dette ser i praksis ut til å øke både alkoholbruk og episoder med overstadig beruselse blant ungdom. Det ungdommen får med hjemmefra drikkes ofte først, men også i tillegg til den alkoholen ungdommen får tak i andre steder.