Tenk over hvor mye du drikker sammen med barna.

Barn og unge

Foto: Lars Olav Dybvig

Barn påvirkes av voksnes alkoholbruk tidligere enn mange tror. Det voksne kan oppleve som god stemning kan gjøre barn usikre og utrygge. Men noen situasjoner er det vanskelig å sette ord på.

Sånn kan du dempe drikkingen uten å sabotere stemningenEeehhh
 • Hvordan påvirker voksnes alkoholbruk barn?

  Det skal ofte mindre alkohol til enn mange voksne tror før barn kan bli utrygge. Barn ønsker at voksne oppfører seg slik de pleier, og små endringer slik som at foreldre ler og snakker høyere, eller klemmer litt hardere kan oppleves ubehagelig for barna. Det trenger med andre ord ikke være snakk om alkoholmisbruk eller fyll før alkoholbruk påvirker barna negativt.

 • Hvor mye er det greit å drikke foran barn?

  Barn kan ofte merke at foreldre har drukket før vi voksne tror. Det er derfor være lurt å stoppe i god tid før du selv føler deg påvirket av alkoholen. Når barn blir spurt i undersøkelser hvor mye som er greit, svarer de aller fleste at null, ett eller maks to glass alkohol foran dem. Det kan være en god pekepinn.

 • Hva gjør jeg hvis jeg ser voksne som drikker mye med barn til stede?

  Hvis du er bekymret for et barn er det viktig at du gjør noe for å hjelpe. Vær en trygg voksen for det barnet, vis at du bryr deg og se om du har mulighet til å hjelpe barnet ut av den ubehagelige situasjonen.

  Her er flere råd om hva du kan gjøre.

 • Hva gjør jeg hvis mamma eller pappa drikker for mye alkohol?

  Mange barn synes det er ekkelt når foreldrene drikker alkohol, og blir redde og lei seg. Sånn skal det ikke være. Om du har det slik, er det lurt å fortelle om det til en trygg voksen. Det føles ofte bedre etter at man har snakket med noen. Du kan si det til noen du kjenner fra før, eller du kan ringe eller chatte med noen anonymt.

  Se oversikt over hvem du kan snakke med her.Barnas vinopplevelse