Drikker en du er glad i for mye?

Er du bekymret for om en venn eller et familiemedlem drikker for mye alkohol? Det finnes råd.

Er det noen nær deg som er i en tøff situasjon i livet, og som du er redd for at forøker å håndtere det hele med alkohol? Du er kanskje engstelig for at drikkingen etter hvert kan begynne å gå ut over helsen, jobben eller relasjoner til andre? Eller bekymret for om han eller hun drikker for å forsøke å håndtere følelser? Det er vanlig å føle både frustrasjon, utrygghet og skam i en slik situasjon. Men hva gjør du?

Tegn på at en kompis, venninne eller kollega drikker for mye kan være vanskelig å se, særlig hvis du ikke vet hva du skal se etter.

Hva som ligger bak et uheldig drikkemønster er individuelt. Det er ikke ditt ansvar å løse problemet, men du kan oppmuntre for å få vedkommende inn på et bedre spor.

Hvor bekymret er du for den som drikker?


Det er bra at du bryr deg om personen! Les videre for flere råd om hvordan du kan håndtere situasjonen.


Hvis du er veldig bekymret kan det være at vi ikke kan gi deg all hjelpen du trenger. Ta kontakt for eksempel med Rustelefonen på 915 08588.


Slik tar du samtalen om alkoholbruk

Det er helt vanlig og helt forståelig at man er redd for å ta opp temaet med personen du gjelder. Ofte oppfattes det som tabu å snakke om alkoholbruk, særlig hvis det er alkoholbruk utenfor det som anses som ok.

Å fokusere på det positive er et godt utgangspunkt. For eksempel «Jeg har lagt merke til at du ikke virker så glad og fornøyd som du pleier, og jeg har inntrykk av at du har begynt å drikke mer. Det er jo egentlig ikke slik jeg kjenner deg. Jeg tar ikke dette opp for å plage deg, men fordi jeg er bekymret for deg.» Det lurt å stille åpne spørsmål, for eksempel «Jeg har lagt merke til at du har drukket mye i det siste, hva synes du?». Det er ellers definitivt best å unngå krass kritikk, komme med bedømmelser eller å bruke merkelapper som for eksempel «alkoholiker».

Et klart råd er å snakke med vedkommende når den du er bekymret for er edru, aldri når han eller hun har drukket. Fortell hvordan vedkommende sin drikking påvirker deg. For eksempel «Jeg blir både trist og veldig flau når du drikker, fordi du blir så bråkete og kranglete. Noen ganger dropper jeg å invitere deg i middagsselskap for å være sikker på at det blir en hyggelig kveld for alle. Jeg er bekymret for deg.» Man bør unngå å være fordømmende. Det er fint å si at man vil støtte og hjelpe en venn med å ta tak i et alkoholproblem. Det er da viktig å huske at din venn selv må ønske hjelp og vil gjøre en egeninnsats.

Hender det at du drikker sammen med personen du er bekymret for?


Det kan være vanskelig å endre sine egne alkoholvaner. Men det er lurt å være forsiktig. Om du drikker sammen med personen du er urolig for, kan det være vanskeligere for han/hun å kutte ned på sitt eget alkoholkonsum. Forsøk heller å gjøre noe annet hyggelig sammen.


Det er lurt. Vær bevisst på å ikke legge opp til drikkeanledninger sammen med den det gjelder, forsøk heller å gjøre noe annet hyggelig sammen.


Trenger du noen å snakke med?

Det kan være lurt å lufte tankene dine med andre. Her finner du en oversikt over ulike hjelpetjenester:Bente opplevde at datteren stilte spørsmål ved hennes drikking. Se hennes historie!

Drikker jeg for mye?

Slik hjelper du barn som sliter med fulle foreldre

Slik snakker du om alkoholbruk med noen nær deg

– Jeg var overbevist om at barna ville få det bedre uten meg

Var denne siden nyttig for deg?

Takk for svaret ditt!