Drikker en du er glad i for mye?

Er du bekymret for om en venn eller et familiemedlem drikker for mye alkohol? Det finnes råd.

Et eldre par som sitter tett sammen på en bryggekant med ryggen til.

Er du redd for at drikkingen til noen nær deg kan begynne å gå ut over helsen, jobben eller relasjoner til andre? Det er vanlig å føle både frustrasjon, utrygghet og skam når man er urolig for om noen man kjenner drikker for mye. Men hva gjør du?

Hva som ligger bak et uheldig drikkemønster er individuelt. Det er ikke ditt ansvar å løse problemet, men du kan oppmuntre for å få vedkommende inn på et bedre spor.

Hvor bekymret er du for den som drikker?


Så fint at du bryr deg om personen! Les videre for flere råd om hvordan du kan håndtere situasjonen.


Det kan hende at vi ikke kan gi deg all hjelpen du trenger. Ta kontakt for eksempel med RUSinfo på 915 08 588.


Slik tar du samtalen om alkoholbruk

Det er helt vanlig og helt forståelig at man er redd for å ta opp temaet med personen du gjelder. Ofte oppfattes det som tabu å snakke om alkoholbruk, særlig hvis det er alkoholbruk utenfor det som anses som ok.

Å ta utgangspunkt i hvordan alkoholbruken påvirker de positive egenskapene til vedkommende kan være en fin inngang. For eksempel «Jeg har lagt merke til at du ikke virker så glad og fornøyd som du pleier, og jeg har inntrykk av at du har begynt å drikke mer. Det er jo egentlig ikke slik jeg kjenner deg. Jeg tar ikke dette opp for å plage deg, men fordi jeg er bekymret for deg.».

Det lurt å stille åpne spørsmål, for eksempel «Jeg har lagt merke til at du har drukket mye i det siste, hva synes du?». Det er best å unngå krass kritikk, komme med bedømmelser eller å bruke merkelapper som for eksempel «alkoholiker».

Et klart råd er å snakke med vedkommende når den du er bekymret for er edru, aldri når han eller hun har drukket. Fortell hvordan vedkommende sin drikking påvirker deg. For eksempel: «Jeg blir både trist og veldig flau når du drikker, fordi du blir så bråkete og kranglete. Noen ganger dropper jeg å invitere deg i middagsselskap for å være sikker på at det blir en hyggelig kveld for alle. Jeg er bekymret for deg.» Man bør unngå å være fordømmende. Det er fint å si at man vil støtte og hjelpe en venn med å ta tak i et alkoholproblem. Det er da viktig å huske at din venn selv må ønske hjelp og vil gjøre en egeninnsats.

Av-og-til har en egen test der man kan fylle inn hvor mye man drikker, hvor ofte man drikker og hvordan man selv vurderer alkoholkonsumet. En slik test kan være et nyttig første steg å tipse den som drikker for mye om. Sjekk ut Drikkestatus her.

Hender det at du drikker sammen med personen du er bekymret for?


Det kan være vanskelig å endre sine egne alkoholvaner. Men det er lurt å være forsiktig. Om du drikker sammen med personen du er urolig for, kan det være vanskeligere for han/hun å kutte ned på sitt eget alkoholkonsum. Forsøk heller å gjøre noe annet hyggelig sammen.


Det er lurt. Vær bevisst på å ikke legge opp til drikkeanledninger sammen med den det gjelder, forsøk heller å gjøre noe annet hyggelig sammen.


Trenger du noen å snakke med?

Det kan være lurt å lufte tankene dine med andre. Her finner du en oversikt over ulike hjelpetjenester:Bente opplevde at datteren stilte spørsmål ved hennes drikking. Se hennes historie!

Var denne siden nyttig for deg?

Takk for svaret ditt!