Dag Otto: – Som kaptein skal du la være å drikke
Dag Otto Lauritzen er sikker i sin sak: Skal du nyte alkohol på sjøen, må noen andre styre båten.
– Du må nesten være glad i sjøen når du bor et sted som dette.
Det er hjembyen Grimstad han snakker om, den tidligere proffsyklisten som i dag også er godt kjent som oberst i seersuksessen «Kompani Lauritzen». Sørlandsperlen som blinker hvitt og blidt ut mot Skagerrak, inviterer til båtliv hele året.
– Kommunen var tidlig ute og sikret allmenheten tilgang til den flotte skjærgården. «Selskapet for Grimstad Bys vel» gjør en kjempejobb med å tilrettelegge for fortøyning på øyer og holmer, lage toaletter og mye mer. Så det nyter vi godt av, vi som bor her.
– Det er bedre å la være enn å gamble på hvor mange enheter du kan drikke.
Med familien på tur
– Familien min hadde ikke råd til egen båt da jeg var liten, men vi brukte naturen og var mye ved sjøen. Og så hadde jeg mange venner med båt, så sjø og båtliv har alltid vært en del av livet, forteller Lauritzen.
Det begynner å bli mange år siden han kjøpte sin første båt – en tifots seilbåt i mahogni. Som 18-20-åring avanserte han til tresnekke. Da barna var små leide de husbåt i flere sesonger som de tøffet av sted med bortover Sørlandsleia og Blindleia.
I dag bor Dag Otto sammen med kona Ellen i en leilighet med panoramautsikt til skjærgården, med barn og barnebarn rett i nærheten, og med enkel tilgang til det han kaller «en drømmebåt».
– Nå har jeg en fin familiebåt fra Nordkapp, en Noblesse 830 med kahytt og mulighet for å overnatte. Vi gleder oss til sjøsetting i løpet av de neste ukene.
– Det er kjempekoselig å ta med barn og barnebarn ut i båten. Da pakker vi med oss niste og finner en holme med badestrand der de kan bygge sandslott, eller så kjører vi tur.
– Jeg har jobbet i politiet, og har sett hva alkohol kan gjøre med folk. Derfor er jeg nok ganske streng. Som kaptein skal du la være å drikke. Jeg synes det er bedre enn å gamble på hvor mange enheter du tåler.
Risiko for ulykker
En vakker skjærgård er dessverre ikke alltid ensbetydende med vakker oppførsel. Lauritzen kjenner til at det har skjedd alvorlige ulykker i skjærgården like ved der han bor.
– En del av dem skyldes usunn omgang med alkohol kombinert med fart. Noen tenker kanskje de har kontroll, men så kan det være vanskelige farvann, holmer og skjær. Og så er ulykken et faktum.
Alkohol og båtliv hører ikke sammen, mener Lauritzen.
– Jeg har jobbet i politiet, og har sett hva alkohol kan gjøre med folk. Derfor er jeg nok ganske streng. Som kaptein skal du la være å drikke. Jeg synes det er bedre enn å gamble på hvor mange enheter du tåler.
Han forstår at det noen ganger kan fremstå trygt å drikke litt mens man står ved roret.
– Hvis du tøffer rundt i en snekke med fart på tre knop, skjønner jeg at det ikke kjennes så farlig. Men så kan det plutselig komme en cabincruiser i 30 knop. Alkohol gjør folk mindre observante, det er ikke bra.
Hummer og kaffe
I vår- og sommermånedene venter mange turer på sjøen for Lauritzen – både i den nærmeste skjærgården, vestover gjennom Blindleia mot Kristiansand, og østover i retning Arendal og Sørlandsleia mot Lyngør.
Men et annet av årets høydepunkt på sjøen inntreffer langt senere på året, forteller han.
– På senhøsten blir jeg alltid med en kamerat på hummerfiske. Den båtfølelsen der er uslåelig. Vi står opp tidlig, kler oss godt og drar ut. Så trekker vi teiner mens solen stiger, spiser niste og drikker sterk kaffe.
Og mens vi snakker om morgenkaffe:
– Hvis noen vil ta seg en drink når de er på sjøen, anbefaler jeg å legge til og overnatte i båten eller sette opp telt. Neste morgen er det bare å ta seg en morgendukkert, og skjenke seg en kopp kaffe. Da smaker den skikkelig bra!