Adrian Sellevoll trenger en kjæreste som ikke går på fylla

(Forsidebilde: Mads Halvorsen)

– I dag er det 382 dager jeg drakk sist. Nærmere bestemt ett år, 17 dager, åtte timer og to sekunder. Det er en tid for alt, som mamma pleier å si.

Artisten er i Bergen for å spille konsert. Fra hotellrommet har han, ironisk nok, utsikt til skuret der han kunne ha mistet livet en fuktig sommernatt i 2022. Flere brudd i kjeven og en rekke andre skader ble resultatet da Adrian, heller enn å treffe sjøen, traff kaikanten med hodet først. Bilder og video merket med «Sterke inntrykk» gikk landet rundt.

Festet hver dag

Etter noen måneders rekonvalesens, fortsatte festen. I sju år festet han omtrent hver dag, forteller Adrian. På byen, TV-skjermen, i studio og på scenen.

– Jeg ble dratt inn i musikkbransjen da jeg var 16-17 år. Det var turneer, nachspiel midt i uken, damer og festing. Men jeg ville ha det også, det var et liv jeg søkte. 26. februar i fjor var imidlertid festen over. Enda en ulykke, denne gangen et uheldig møte med en garasjeport, var dråpen som fikk begeret til å renne over. Eller kanskje rettere sagt; som fikk Adrian til å tømme ut innholdet i begeret.

nærbilde av sellevoll med hatt i svart hvitt
FYLLA:Et uheldig møte med garasjeporten fikk Sellevoll til å stoppe opp og tenke over bruken hans av alkohol. (Foto: Mads Halvorsen)

– Jeg hadde prøvd å slutte før, men da var det fordi noen andre ba meg om det. Det holdt i to uker før jeg sprakk. Denne gangen bestemte jeg det selv. Jeg var fyllesyk i to dager, men har aldri kjent på abstinenser, og har heller ikke hatt lyst på alkohol.

Vil være et forbilde

Først skulle han bare prøve et par alkoholfrie uker. Så satte han mål om ett år. Nå fortsetter han på ubestemt tid.

– Jeg vil bevise for meg selv at jeg kan ha et helt ok, fett liv uten alkohol.

Det er hyggelig å bli sett på som et forbilde, sier han.

– Jeg trodde jeg var et godt forbilde før, men jeg var ikke det.

Nå får jeg meldinger fra unge mennesker som har sluttet å drikke på grunn av meg, og av foreldre som takker meg. Det har heldigvis blitt mer trendy å ta avstand fra alkohol. Jeg vil bidra til å gjøre det kult å ikke drikke.

Uten festingen er det enklere å ivareta både seg selv og dem rundt seg, mener Adrian.

– Den viktigste grunnen til å slutte, er fordi det går ut over de nærmeste vennene dine og familierelasjoner. Kropp og helse, også. Det går ikke an å leve et langt og sunt liv på den måten.

adrian sellevoll sitter i en vinduskarm og ser ut
FORBILDE: Sellevoll har innsett at han ikke var et godt forbilde før, men det har endret seg. Jeg vil bidra til å gjøre det kult å ikke drikke, sier han.

– Dårlig selvbilde

ADHD, hypokondri og angst. Sellevoll beskriver et indre landskap med snublekanter og tornadoer som kan angripe når som helst.

– Jeg sliter med stemmer som forteller meg at ingenting jeg gjør er bra nok. Når jeg slukker lyset om kvelden, begynner hodet å plage meg intenst.

Før drakk han vekk problemene, ofte med dagens første pils som en del av frokosten. Nå står han i utfordringene, uten å lene seg på alkoholen. Og en del av det handler om å bli kjent med seg selv på ny.

– Jeg har funnet ut at jeg er både sjenert, konfliktsky og paranoid. Før pleide jeg å si at jeg hadde jævlig bra selvtillit og dårlig selvbilde. Men selvtilliten var noe jeg drakk på meg, så nå har jeg bare dårlig selvbilde igjen.

– Jeg blir ukomfortabel av sosiale settinger og har trukket meg unna en stor del av nettverket jeg hang med før. Pressegreier er blitt vanskelig. Jeg blir ikke invitert på like mange ting. Og når jeg skal på scenen, kan jeg føle meg helt ute av form.

Frisk og opplagt

Men selv om det finnes utfordringer, finnes det også gevinster i det Adrian kaller «det kjedelige livet».

– Jeg slipper å gå rundt å føle meg dritt hver dag. Når du drikker og fester mye, er det en følelse av å være konstant syk. Uten alkoholen blir man mer opplagt og føler seg frisk.

– Selv om jeg kan slite med søvn i perioder, føler jeg meg likevel mer uthvilt når jeg ikke drikker. Søvnen jeg får er av bedre kvalitet, og jeg har ikke så mange mareritt.

Oslo er byttet ut med Tønsberg. Knallhard festing er byttet ut med knallhard musikkjobbing. Isbading er den nye rusen. Hvor kjedelig er det, egentlig?

– Nei, det er jo ikke kjedelig. Det er bare jeg som kjeder meg veldig fort. Egentlig er livet mitt ganske spennende.

Sjekking i edru tilstand

Etter deltakelse i Norges første sesong av «Ex on the beach» i 2018, ble Adrian lenge hetende «Ex on the beach-Adrian» i offentligheten, med jevnlige oppslag om nye kjærester og brudd. I dag er glossy reality byttet ut med en litt blygere virkelighet.

– Jeg vet ikke hvordan jeg skal sjekke opp damer når jeg er edru. Altså, det er helt unaturlig for meg å gå bort til noen. Før var det null stress, da var det bare rett bort og «Hallå!»

Det har blitt litt prøving og feiling. Ønsket om å ha noen der, og slippe å sove alene, er definitivt til stede. Men for at det skal bli et nytt forhold, trenger Adrian også en person som matcher den han er nå.

– Det handler om å møte den riktige. Jeg trenger en voksen person som ikke vil gå på fylla.

Bobler i bursdag

Selv om han er åpen for at venner og en eventuell kjæreste drikker alkohol, synes han det virker skummelt å begynne igjen selv.

– Jeg vil gjerne kunne kose meg med en øl eller et glass vin, og har lyst til å lære meg måtehold. Men jeg kjenner meg selv, jeg er en alt eller ingenting-fyr.

Å lage fest og god stemning er definitivt noe Sellevoll fortsatt har under huden, selv med null i promille. Da han fylte 26 år i januar, leide han en stor nattklubb i Oslo og sørget for at det ble servert bobler til gjestene. Alkoholfrie, vel å merke.

– Jeg hadde bestilt store flasker med San Pellegrino som ble båret inn som champisflasker, i tillegg til at jeg helte det over meg selv og i kjeften på folk. Noen ble skuffet da, men jeg var stolt over å være edru.

bilde av sellevoll som snakker i mikrofon

Album og podkast

«Velkommen til voksenlivet» er navnet på albumet Sellevoll lanserer i sin helhet i august. Det passer godt sammen med hvordan han har det om dagen. Han er mer ansvarlig, rydder opp i ting.

– En venninne sa til meg at hjernen ikke er ferdig utviklet før man er 25. Jeg sluttet å drikke noen uker etter at jeg fylte 25. Jeg føler meg mer voksen, og er helt sikker på at jeg tok det riktige valget.

I tillegg til musikken, jobber han med en podkast om mental helse.

– Den skal hete «La oss snakke». Det blir eksperter i studio, lege, kjendiser som har sluttet å drikke, og mye mer. Men første episode blir med meg som sitter og snakker med veggen.

Relaterte saker