Ekte kapteiner drikker kaffe. Ikke cava

Bølgeskvulp, måkeskrik og salt i håret. Det hører godt sammen med en god kopp rykende varm kaffe.

Av: Hanne Hjelmungen Lorvik

Det er mye man må være beredt for på sjøen. Derfor er vår påstand at båtføreres foretrukne drikk  bør være er en god gammeldags kopp kaffe. Ekte kapteiner drikker kaffe, ikke cava. Ikke cognac. Ikke craft-beer. Det er ideen bak årets Klar for sjøen-kampanje.

Dødsfarlig drikking

Det er mange grunner til å tenke seg om før du drikker i båt. Hvert år skjer det flere alvorlige ulykker på sjøen. Mange av båtførerne i disse ulykkene har drukket alkohol. Det er ikke så rart når man tenker på hvordan vi påvirkes av alkoholen. Når du drikker blir du mer impulsiv og tenker ikke like mye på konsekvenser. Du blir mer risikovillig samtidig som du blir tregere til å reagere. Les mer om hvordan alkohol påvirker kroppen her.

Når du drikker bar roret øker du ikke bare risikoen for deg selv, men du utsetter også dine medpassasjerer og folk i andre båter for farer. Alkohol og båtføring er rett og slett dødsfarlig. For å være klar for sjøen må du derfor være klar i hodet.

Kaffe er beste drikk

Årets Klar for sjøen-kampanje løfter frem båtheltene, ekte båtkapteiner. De forstår at en uforutsigbar sjø krever et klart hode. Ekte båtkapteiner er klar over at de aldri helt vil vite hvordan været kommer til å utvikle seg. Hvorvidt fjæra plutselig avslører lumske skjær. Om medtrafikantene på sjøen forstår sjøen godt nok, og tar ansvarlige valg.

For å fremme at kaffen bør ha plassen bak roret har Av-og-til også i år laget film, denne gangen med en fersk båtfører som ennå ikke har skjønt at pilsner i en snor skaper trøbbel. Se hva som skjer når han skal ut på en av sine første båtturer!

Se årets film her:

Filmen er del av årets Klar for sjøen-kampanje. Klar for sjøens kampanjepartnere vil også være til stede på rundt 170 arrangementer i sommer. Sees vi?