Johanna Foote lar ikke andres forventninger styre om hun drikker
– Vi må snakke mer om og normalisere at det går an å være edru uten at det er en bestemt grunn til det. Valgfriheten er viktig, sier klesdesigner Johanna Foote (21).
Johanna har alltid drukket lite alkohol. Likevel valgte hun å teste ett år som edru, som en del av en større bevisstgjøring rundt eget liv og leven.
– Da pappaen min gikk bort, satte det i gang en større prosess der jeg så på livet mitt utenfra med en annen intensjon en tidligere. Istedenfor å leve fra dag til dag, ville jeg bli mer bevisst på hva jeg gjør og hvorfor.
– Selv om jeg var en av dem som drakk minst i vennekretsen min, vurderte jeg det som for mye. Jeg drakk uten å tenke på intensjonen min med å gjøre det. Det var en vane, noe jeg gjorde som en del av det sosiale.
– Progresjon hele veien
Etter det hun beskriver som en naturlig overgang med stadig mindre alkohol, valgte Johanna å teste en periode helt uten. Det ga mange positive erfaringer.
– Jeg følte at jeg i året uten alkohol hadde stø kurs oppover, det var progresjon hele veien både på trening og mentalt.
I vennegjengen kjenner de hverandre godt, og det var aldri knyttet negativitet til at Johanna kom edru på fest. Men noen ting var litt uvant, forteller hun.
– Ville jeg fortsatt bli med på drikkelek, for eksempel? Og det ville jeg jo, selv om jeg bare drakk vann, for leken er jo gøy uansett. God kommunikasjon er viktig, og vi lærte på veien, hele gjengen.
Alkohol og dating
I en undersøkelse Av-og-til har gjennomført blant unge mellom 18–30 år, oppgir 70 prosent at de synes det er enklere å sjekke opp noen når de har drukket alkohol. 68 prosent oppgir også at de får bedre selvtillit til å sjekke opp noen når de har drukket.
Johanna har kun vært i lengre forhold, og har derfor begrenset erfaring med dating. Hun har likevel ingen problemer med å forstå tallene i undersøkelsen:
– Alkohol utgjør en stor del av kulturen vår, og for mange er det lavere terskel å være åpne når de har drukket. Dette gjelder i alle sosiale settinger, også dating.
Alkohol får mye makt på denne måten, mener hun.
– Å mestre sosiale settinger uten alkohol, er en måte å ta makten tilbake. Hvis du trenger alkohol for å kunne ha selvtillit, kan det være godt å utfordre seg selv på det. Slik tenkte jeg i hvert fall for min egen del.
Alternative møteplasser
Dersom livet kun består av jobb eller studier, og sosiale settinger som inneholder alkohol, mener Johanna at man går glipp av mange muligheter – også på datingfronten.
– Hvis jeg hadde vært singel, ville jeg heller prøvd å møte noen på treningssenter eller via en hobby. Alt fra roklubb til keramikk, det handler om å skape nye koblinger. Hvor har du lyst til å møte nye mennesker?
Inntrykket til 21-åringen er at man kan få mer genuine relasjoner med mennesker man møter i settinger uten alkohol.
– Jeg skjønner at sosialisering og dating kan være tøft når alkoholen er så integrert i alt. Men selv om det er vanskelig å endre kulturen, har man alltid et valg om å endre seg selv.
Stemning og drikkepress
Johanna har blant annet delt erfaringer fra perioden uten alkohol på TikTok. Der har hun fått støtte og meldinger fra folk som synes det er utfordrende med spørsmål om hvorfor de er edru «uten grunn».
– Dette er det viktig å snakke mer om. Det er så normalt å drikke alkohol at noen føler de må opplyse om grunner til ikke å gjøre det. Men man trenger ingen grunn. Hvis du ikke føler for å drikke alkohol, har du lov til å la være.
Selv om Johanna har det like gøy uten alkohol, har hun opplevd at personer hun ikke kjenner så godt, blir stressa av å møte en edru person på fest.
– Det er god stemning helt til de finner ut at jeg ikke drikker. Da blir de ukomfortable, og så blir jeg ukomfortabel av deres reaksjon igjen. Det er et paradoks, når jeg har det helt fint som edru.
Denne typen reaksjon kan skape drikkepress.
– Når folk reagerer på denne måten, vet jeg at noen føler at de må late som at de drikker. Og jeg skjønner at det også kan være veldig vanskelig å være edru i miljøer der det er vanlig å drikke veldig mye.
– Jeg som bestemmer
Johannas viktigste erfaring fra året uten alkohol, er at det er valgfritt. Nyttårsaften, 17. mai, bursdager og byturer uten alkohol har bevist at hun klarer seg helt fint uten.
– Jeg har ingen regler knyttet til om jeg drikker eller ikke. Jeg drikker som regel ikke på fest, samtidig som det er null stress for meg å legge ut en video der jeg drikker vin til maten. Valget er basert på mine sanne ønsker.
– Det er jeg som bestemmer om jeg vil drikke alkohol eller ikke. Jeg kjenner rett og slett etter om det frister, og lar ikke situasjonen eller andres forventninger styre.
5 tips for å unngå drikkepress
Husk at det er du som bestemmer. Hvor mye du vil drikke, er helt opp til deg.
Snakk om alkohol og drikkepress i vennegjengen. Åpenhet kan minske forventningspresset og gjør folk trygge på at det er greit å feste edru.
Ta med noe du liker å drikke på fest, lag gjerne en alkoholfri drink hvis du liker det.
Behandle alle på festen likt, både de som drikker og de som ikke drikker. Da blir det mindre drikkepress på alle.
Finn på andre aktiviteter enn fest med venner. Kanskje spill, matlaging, tur, trening eller en hobby kan bli deres greie?