Promillegrense for båt

I Norge har vi to ulike promillegrenser for båt. For båter under 15 meter kan du maksimalt ha en promille på 0,8. For større båter og skip er promillegrensen på 0,2.

Det er ikke uten grunn at vi har en promillegrense for båtføring i Norge. Selv lav promille har en negativ virkning på egenskaper du trenger for å føre båt. Alkohol gjør blant annet at du bli dårligere på å oppfatte situasjoner og bruke lengre tid på å reagere. Det kan være helt avgjørende når man må ta raske avgjørelser, for eksempel å bedømme når det er nødvendig å sakke ned farten eller svinge unna en fare. I tillegg påvirker alkoholinntak din balanse og koordinasjon, noe som øker sannsynligheten for fall over bord.

Vil du vite mer om hvordan alkohol påvirker kroppen ved ulike promillenivå?

Gir varmetap

Er du beruset og faller i vannet vil du ha økt risiko for å drukne enn om du hadde vært edru. Selv små mengder alkohol gir en følelse av at kroppen er varmere enn den egentlig er. Følelsen oppstår fordi blodkarene i huden utvider seg, og gir huden større gjennomstrømning av blod. Følgene er at varmetapet til omgivelsene blir større, og er du da omgitt av vann, går varmetapet fortere enn om du er omgitt av luft. Følgelig synker kroppstemperaturen fortere i vannet enn i en båt eller på et svaberg. Da øker sjansene for at det kan gå galt.

Promillegrenser i utlandet

Mange benytter sommeren til å ta båten med på lengre turer ut over landegrensene. Da er det viktig å huske på at promillegrensene er ulike mellom land. Under har vi samlet promillegrensene til sjøs i våre nærmeste naboland.

Undervurdert risiko

Nordmenns alkoholforbruk øker i visse perioder, deriblant om sommeren. Man har gjerne en holdning om at man skal kose seg og slappe av, og at dette går hånd i hånd med å ha fri fra forpliktelser, også på båt. Både reell og opplevd risiko ved å kjøre båt har lenge blitt sterkt undervurdert.

Men båt er en kraftig maskin på lik linje med en bil, og det fordrer et klart hode. Ulykker forekommer over hele landet, og ofte der mange tror de er trygge, som innaskjærs eller ved kai. I snitt har hver femte som omkommer på sjøen promille, og det er store mørketall. Derfor bør båtfører være edru bak roret.

Relaterte saker