Aksel Lund Svindal: Edru kapteiner er bedre rustet til å ta gode valg

– Å legge ut fra brygga gir en enorm frihetsfølelse. Det er den vissheten om at når båten går ut, kan du i teorien reise hvor du vil i hele verden.

Tidligere alpinist og «Mesternes mester»-programleder Aksel Lund Svindal beskriver båtturer som små eventyr. En perfekt sommerdag på sjøen består av fint vær, behagelig tempo, og en god dose aktiviteter.

– Vi tøffer rundt i skjærgården uten for mange planer, og har med oss utstyr sånn at vi kan finne på noe lek underveis. Det kan være svømming og dykking, eller vannski, SUP, wakeboard eller wingboard, alt etter hva som passer best sammen med været.

– I sommerdagen jeg nettopp beskrev, er det ikke alkohol. Jeg drikker ikke noe særlig i utgangspunktet, så for meg har det ikke så mye å si. Men jeg respekterer at andre synes det er kos.

Naturopplevelser for alle

Aksel setter stor pris på naturopplevelser på fjellet og sjøen – gjerne i kombinasjon.

– Jeg har hatt noen fantastiske naturopplevelser på Vestlandet og oppover langs kysten, der vi har kombinert sjø og fjell. Den varierte naturen gjør at vi kan bruke alle årstidene på en fin måte.

– En av de store gledene ved å bo i Norge er at sjøen er tilgjengelig for mange, heller enn noen få utvalgte. Det betyr også at folk som ferdes på sjøen har ulik grad av erfaring og kompetanse.

De siste tiårene har det vært en stor økning i både antall båter og gjennomsnittshastighet, mener han.

– Flere har fått bedre økonomi, og det er bedre tilgang på båter. Mye av dette er positivt, men når flere bruker fjordene og havet, må vi også ta mer hensyn. Vi må rett og slett skjerpe oss litt.

Forbilder for unge

Båtliv er så mangt. Havet er stort. Noen tøffer, andre seiler, og andre igjen durer på over hvite skumtopper. Selv om det er større variasjoner og mer plass enn på bilveien, mener Aksel at båtliv uten alkohol bør være tommelfingerregelen.

– Det handler om egen og andres sikkerhet. Du har ansvar for å håndtere et fartøy, og med passasjerer om bord blir det ekstra ansvar. Når det kommer til å kjøre raske båter og vannscooter, tenker jeg det er litt rart at det er lov med promille i det hele tatt.

Selv støtter han et felles regelsett som ivaretar alles sikkerhet.

– Jeg kan forstå at noen som har kjørt båt «et helt liv» kan synes det er rart med strenge promillegrenser på sjøen. Med det er viktig å huske på at vi er rollemodeller for unge uten like mye erfaring. Mange voksne er et større forbilde enn de kanskje tror.

Svindal kjører båt

Båtliv hele livet

Båtliv er noe du kan ha glede av hele livet, mener Aksel, som drømte om sin egen båt fra tidlig alder.

– Min egen jolle med 9,9 motor var drømmen da jeg var rundt tolv år. Internett var ikke så utbredt den gangen, så jeg hadde brosjyrer med hundrevis av båter hjemme.

Selv om den første båtdrømmen ikke ble oppfylt, har han mange gode minner fra aktive dager på sjøen med windsurfing og andre opplevelser sammen med familien, og på besøk hos familievenner med båt.

– Da jeg var rundt 17 år kjøpte faren min et sommersted ved sjøen i nærheten av Strømstad, og da fikk vi også vår første båt som familie. Siden den gang har det blitt mye båt, både i Sverige og Norge.

– Noe å jobbe med

40 prosent av de omkomne på havet mellom 2017 og 2024 var påvirket av alkohol eller andre rusmidler. Aksel er dessverre ikke overrasket, sier han.

– Alkohol gjør at du får et mer avslappet forhold til risiko, og du blir dårligere rustet til å ta gode valg. Det kan gjelde på vegne av deg selv, men også hvis du må hjelpe andre som er blitt utsatt for en ulykke.

– Det er trist at tallene er så høye, og jeg har sympati med dem som har mistet sine nære. Statistikken gir oss en helt tydelig årsak, og dermed også mulige tiltak for forbedring. Det er helt tydelig at vi har noe å jobbe med.

Jeg ville ikke sittet på med en beruset båtfører

Dette har andre svart

84%

Enig, det er tryggest med en edru båtfører

16%

Uenig, jeg sitter ofte på med beruset båtfører

Relaterte saker