Alkoholfrie alternativer som løfter høstmiddagen

Idèt høsten tar over for sommeren, kommer nye matretter på bordet. Trenger du tips til hvilke drikkevarer du skal servere til maten? Vi har tatt en prat med Christian Stray-Jansen, leder for Leske og ekspert på alkoholfri drikke.

For mange er rødvin det første, og eneste man tenker på når man skal finne noe godt å drikke til høstgryta. Til tross for at det kan være vanskelig å komme på gode alternativer, betyr det ikke at de ikke finnes. De har aldri vært flere, eller bedre.

– Det finnes veldig mange gode og kompromissløse alternativer til alkoholholdig drikke, sier Christian Stray-Jansen.

Han er daglig leder for Leske, som er eksperter på utvikling, import og salg av alkoholfrie drikkevarer. Skal du invitere til selskap denne høsten? Her er Leske-sjefens forslag til drikkemeny som løfter både velkomsten, høstmåltidet, og dagen derpå.

Velkommen!

Hva er vel mer passende enn noen forfriskende velkomstdrinker idet gjestene ankommer selskapet? Stray-Jansen i Leske har plukket ut to velkomstfavoritter.

Royal Flush

Real Kombucha Royal Flush er brygget på First Flush Darjeeling, kjent i India som dronningen av teene. Plukket ut når de dukker opp i vårens første blomstring, og tørkes deretter forsiktig for å utvinne mest mulig av den herlige karakteren.

– Denne kombuchaen gir tydelige noter av rabarbra og stikkelsbær, og avrundes med hvit frukt og et hint av solbær. En delikat og floral syrlighet med en relativt kort finish gjør dette til frisk og klar. Ideelt alternativ til champagne, og bør serveres i et hvitvins- eller champagneglass.

Everleaf Spritz

Everleaf er en unik, lys aperitiff som er full av naturlig kompleksitet. Den kan drikkes neat, eller brukes i cocktails.

– Men den er perfekt for en spritz. Mannen bak produktet, Paul, er en bevaringsbiolog og bartender med en lang tilknytning til botanikk og miljø. Han har brukt sin kompetanse til å lage et alkoholfritt voksent produkt som har dybde, lengde og masse kropp.

Oppskrift:

 • Vinglass med isbiter
 • 50 ml Everleaf
 • 150ml Luscombe Light Tonic
 • Rør godt
 • Appelsinskive som garnityr

Til maten

Etter at gjestene har satt seg ned og maten har kommet på bordet, foreslår Stray-Jansen tre alkoholfrie alternativer til middagen.

Lucky Saint Unfiltered Lager

En ufiltrert alkoholfri lager er ikke lett å lage, skal vi tro Leske-sjefen. Luke Boase fra London har imidlertid klart nettopp det, etter to år med finjusteringer og innovativ produksjonsteknikk.

– Dette er noe for seg selv, og et av få alkoholfri øl som virkelig nailer «lager». Denne har masse kopp og fylde. Den er perfekt til det meste av mat egentlig, men spesielt gryteretter.

Luscombe Hot Ginger Beer

Et ingefærøl laget på kun de fineste ingefærrøttene, rørsukker og siciliansk sitronsaft. Drikken gir fra seg en karakteristisk varme.

– I motsetning til mange andre ingefærøl, er denne veldig elegant og silkemyk. Det gjør den spesielt egnet til mat. Her er det ekte pressede sicilianske sitroner og ingefær fra Peru med skikkelig personlighet! «Varmen» fra ingefær passer litt ekstra godt i høstværet.

Organico Apple & Lemon Refresher

Dette er en frisk og spennende musserende juice laget av økologiske og biodynamiske ingredienser. Epler hentet fra frukthager like sør for Bretagne i Frankrike, og sitronjuice fra lokale samarbeidspartnere.

– Helt nydelig til mat. Her spiller både sødme og syrlighet fra eplene godt inn, samtidig som citrus-preget og de elegante boblene gir en ekstra fin dimensjon. Denne renser paletten godt og skaper en veldig behagelig mat- og drikkeopplevelse.

Kveldskosen

De som synes det kan være vanskelig å finne gode alkoholfrie alternativer til maten, vil kanskje synes det er ekstra vanskelig idet man forflytter selskapet fra middagsbordet til sofaen. Fortvil ikke – en rekke nyvinninger gjør det også lett å velge gode alkoholfrie alternativer til kveldskosen.

GinISH Tonic

GinISH er et spennende alkoholfritt alternativ til gin. Naturlige ingredienser som einebær, korianderfrø og andre urter ekstraheres og gir en tydelig bitterhet og punch. Denne tilfredsstiller smaksløkene og gir «gin-følelsen», bare uten alkohol.

– Denne kan man bruke til å lage en hvilken som helst gin-basert cocktail, alkoholfri. Som en gin tonic med litt ekstra.

Oppskrift:

 • Masse isbiter
 • 50 ml GinISH
 • Topp med Luscombe Devon hylleblomst-tonic
 • Rosmarin og ev. tørkede einebær
Dark & Stormy

I likhet med GinISH er RumISH et spennende alkoholfritt alternativ til rom, som kan brukes i alle cocktail hvor man vanligvis ville brukt rom. Naturlige ingredienser som muskatnøtt og vanilje fra Madagaskar ekstraheres, og sammen med flaskens øvrige ingredienser gir det en dyp og kompleks smak med punch.

– RumISH er det perfekte alternativet til en klassisk «spices rum». Hva passer vel bedre en høstkveld enn en alkoholfri «Dark & Storym», som varmer godt .

Oppskrift:

 • Masse isbiter
 • 1 del Rumish
 • 2 deler Luscombe Hot Ginger Beer
 • Limeskive som garnityr

 Deilige alkoholfrie alternativer til høstgryta