Sommerkoppen – fristende alkoholfri drikke

Vi har spurt fem stykker som har peiling på god drikke om hva den ultimate sommerkoppen er. Her er det umulig å ikke la seg friste!

Alkoholfri deikke med et settglass i sommeromgivelser.

Camillapihl.no sin fristende Rabarbra Spritz

Gjengen bak camillapihl.no har virkelig satt NOLO-trenden på kartet med sine mange delikate og fristene alkoholfrie drinker.

Collage. tre kvinner på venstre side. Et drinkglass på høyre side

Foto: camillapihl.no

1. Hva mener dere er den beste alkoholfrie sommerkoppen?

Få ting smaker så sommerlig og godt som rabarbra, derfor er Rabarbra Spritz  – den friske, boblende drikken en sommerfavoritt hos oss!

2. Hvordan lager man den?

Rabarbra Spritz er en superenkel og boblende NOLO-drink med smak av sommer!  Alt du trenger til denne drinken er rabarbrasaft, Farris, noen friske rosmarinstilker og selvfølgelig masse isbiter.  Så er det bare å blande ut saften med Farris i stedet for vann og fylle i fine glass med masse isbiter i. Pynt med litt frisk rosmarin, masse isbiter og gjerne friske jordbær hvis du ønsker.

3. Hva kan den passe til?

Drikken passer like godt som en kosedrikk i solen, til grillmaten eller til en sommerlig dessert.

Vinmonopolets surøl med ekte bringebær

Øl uten alkohol er ikke lenger bare lyst lagerøl. Vinmonopolet lanserer stadig øl uten alkohol for å øke bredden i ølstiler, alt fra hazy IPA til surøl. Niclas Lundmark er varfaglig rådgiver i Vinmonopolet og han har en soleklar favoritt.

Foto: @klaus_roedahl

1. Hva mener du er den beste sommerkoppen?

Min sommerkopp er Mikkeller Flemish Primitive with Raspberries!

2. Hvorfor akkurat den?

Dette er en godbit til ølgeekene – de som er så glade i øl at de ikke vil at ølet skal smake øl lenger. Her har det produktive og innovative danske bryggeriet funnet en ny måte å lage alkoholfritt øl på. De kaller stilen flemish primitive, oppkalt etter en gruppe nederlandske malere fra 1500 tallet. Hemmeligheten ligger i gjærstammen. Bryggeriet har utviklet sin egen gjær for dette ølet, mikkellensis, som gir pasjonsfruktaromaer til ølet. Ølet er syrlig og er tilsatt ekte bringebær.

3. Hva anbefales denne til?

Jeg kan anbefale den til de som er glad i surøl, og som ønsker et alkoholfritt alternativ. De som skal grille makrell, spareribs eller annen smaksrik mat. Eller til de som skal ha hagefest for kohorten sin.

Generelt vil jeg si at vi i Vinmonopolet ser ikke på alkoholfritt som en erstatning for produkter med alkohol. De står fin på egne ben. Vi jobber med alkoholfritt på linje med våre andre varekategorier. Det betyr smakinger og prøvinger med mat, og ikke minst utvikling av et sortiment som er mer enn bare alkoholfri øl og vin.

Helle Øder Valebrokks Ingefær-kick

Helle driver mat- og drikkebloggen helleskitchen.org. Hun har i mange år jobbet som matskribent og er opptatt av kultur, gourmet og hverdagsmat fra hele verden. Helle har skrevet to kokebøker, og er alltid ute etter de gode smakene.

Foto: Helle Øder Valebrokk

1. Hva mener du er den beste alkoholfrie sommerkoppen?

Ingefær-kick, som er inspirert av Moscow Mule! Rett og slett fordi ingefærøl er noe av det beste jeg vet.  De fleste vodkadrinker er lette å gjøre alkoholfrie da vodka egentlig ikke smaker så mye. Når du sitter der med din alkoholfrie Ingefær-kick-drink er det ingen som vil stusse over at du drikker alkoholfritt, noe som av og til kan være befriende å ikke måtte svare på. Dessuten er det viktig å gi et godt drikkealternativ til de som av en eller annen årsak ikke drikker alkohol. Det er ikke et alternativ å sette brusflaska på bordet. Alle fortjener noe godt i glasset!

Nå er det et hav av varianter på markedet og du kan velge hvor sterk ingefærsmak du selv ønsker ut fra produkt. Noen ingefærøl gir en kald hete og andre gir en varm hete (mye ingefær i disse variantene). Det er praktisk å vite når du skal velge riktig drikke til mat.

Varm hete fra ingefærøl passer for eksempel godt til asiatisk mat og spicy mat, mens den kjølige heten passer perfekt til annen type mat.  Ingefærøl passer uansett veldig godt til mat.

Et godt sted å lete etter forskjellige typer ingefærøl er større supermarkeder, blandevannshyllen på Vinmonopolet eller leske.no som kun selger alkoholfri drikke av god kvalitet.

2. Hvordan lager du den?

Her er min oppskrift:

  • 1 flaske ingefærøl av god kvalitet, masse isbiter, 1 lime (saft fra 1/2 og resten i skiver)  og frisk mynte.
  • Ha isbiter i et stort glass. Skvis limesaft fra 1/2 lime og hell på ingefærøl. Legg limeskiver i glasset.
  • Gni forsiktig mynteblader mellom hendene for å frigi smak og legg dem i glasset. Server.

3. Hva anbefales denne drinken til?

Ingefær-kick passer som aperitiff, drink eller til maten.

Mia Frogners friske vannmelonjuice

Foto: Greenbonanza.com

Mia står bak bloggen greenbonanza.com hvor hun deler veganske oppskrifter og grønne oppfordringer. Hun er opptatt av gode råvarer og har et sterkt engasjement for miljøet. Hun har gitt ut to kokebøker og har en tredje på vei som kommer høsten 2020.

1. Hva mener du er den beste alkoholfrie sommerkoppen?

Min sommerkopp er frisk vannmelonjuice!

2. Hvordan lager du den?

Jeg kjører den i blenderen og deretter blander jeg med Farris og lime – den ultimate kombinasjonen av friskt, syrlig og søtt, for ikke å snakke om smaken av sommer i en kopp. Denne er også en super måte å bruke opp vannmelon på om den ikke blir spist opp, eller om du er uheldig og kjøper en litt vassen vannmelon. Du kan sile den etter en runde i blenderen om du vil ha den fri for fruktkjøtt, men det går vel så bra å la være også!

3. Hva anbefales den til?

Denne er nydelig som tørstedrikk, eller servert til mat med en skive lime og noen friske mynteblader.

Leskes nyskapende spritz med smak av norske skoger

Leske er importør, distributør og produsent av alkoholfri drikke, og har en nettbutikk der de utelukkende selger premium type alkoholfrie alternativer. Christian Stray-Jansen var med på å starte Leske og er i dag daglig leder. Han er ikke i tvil når han skal få frem en av sine favoritter på sommeren.

Foto: Tommy Andresen Foto: Jan Khur

1. Hva mener du er den beste alkoholfrie sommerkoppen?

Det er Ambijus Clearly Confused!

2. Hva er det?

En norsk alkoholfri spritz laget med ingredienser fra skogen. En hyllest til vår lokale natur og villmark, med ingredienser som granskudd, bjørkeblader, kvannrot, rødkløver og blåbær. Det er rett og slett en verdensnyhet, utviklet av oss i Leske, og et spennende tilskudd til alkoholfri-kategorien.

3. Hvilken anledning passer den til?

Som aperitiff eller til mat, f.eks. spekemat, sopp eller røkelaks. Passer også utmerket godt til solnedganger i sommer i hyggelig lag.

Relaterte saker