Så mange kalorier er det i alkohol

Har du noen gang tenkt over næringsinnholdet i alkohol? Hvis vi ser på kaloriinnholdet i alkohol (etanol) er det omtrent like høyt som i fett, og nesten dobbelt så høyt som i sukker.

Det er flere gode grunner til å drikke mindre alkohol, og ønsker du å få i deg færre kalorier kan det være verdt å ta en titt på alkoholinntaket. For vet du hvor mange minutter du må jogge for å forbrenne en halvliter pils? Eller sykle for å forbrenne to glass vin?

Dette avgjør alkoholinnholdet

Ikke all alkoholholdig drikke har like mange kalorier. Antallet kalorier kommer an på alkoholprosenten og hvilken alkoholholdig drikke det er. En huskeregel kan være at jo høyere alkoholprosent det du drikker har, dess høyere er kaloriinnholdet.

Dersom du vil unngå å innta så mange kalorier fra alkohol, bør du altså unngå drikker med høy alkoholprosent, og/eller drikke mindre alkohol. Et tips kan være å drikke et glass vann mellom hvert glass alkohol.

Så mange kalorier er det i alkoholholdige drikker

Kroppens forbrenning av energi

En gjennomsnittlig aktiv mann trenger til sammenligning omtrent 2500-3000 kalorier i døgnet, mens en gjennomsnittlig aktiv kvinne trenger omtrent 2000-2500 kalorier i daglig energiforbruk.

Karbohydrater, fett og proteiner er tre hovedgrupper av næringsstoffer som kroppen trenger til energi og byggestoffer. 1 g fett gir 9 kcal, 1 g protein og 1 g karbohydrater gir begge 4 kalorier hver. Mens 1 g alkohol gir 7 kcal.

Alkohol (etanol) gir kun såkalte «tomme kalorier». Det tilføres ikke byggesteiner som kan komme til nytte i kroppen og cellene utover energi.

I tillegg til at kroppen og cellene ikke får byggestoffer som kan komme til nytte, vil nedbryting av alkohol i leveren gå foran forbrenning av andre næringsstoffer. Mens leveren jobber med å bli kvitt alkoholen, settes forbrenning av karbohydrater, fett og proteiner på vent. Alkohol vil altså bidra til økt energibalanse i kroppen, noe som kan resultere i at man legger på seg.

Hvor mye må man trene for å forbrenne alkohol?

Hvor raskt vi forbrenner energi er forskjellig, det kommer an på hvor mye muskelmasse man har, hvor intenst man trener og så videre. Men et anslag er at for en gjennomsnittlig person på 70 kg kan det beregnes følgende treningsinnsats for å brenne kaloriene fra alkoholen:

Relaterte saker