Fredagsmocktail: Slik lager du drinkene

Fysen på å teste ut noen supre alkoholfrie drinker hjemme på kjøkkenbenken? Her får du tre spennende oppskrifter fra forfatteren bak boken Fredagsmocktail, Arnt Steffensen.

Arnt Steffensen lager fredagsmocktail

Denne teksten er skrevet av Arnt R. Steffensen, kokk og leder i Kost- og ernæringsforbundet i Delta. Han er for tiden aktuell med boken Fredagsmocktail – Virgin Mojito og andre alkoholfrie drinker. Oppskriftene er også hentet fra boken.

Bokomslag Fredagsmocktail

Mocktailer og alkoholfritt har blitt trendy. Internasjonalt er dette den kategorien som vokser hurtigst innen drikkevarer, og vi begynner for alvor å se dette også i Norge. Det interessante er at dette ikke handler så mye om avhold, men mer om livsstil og måtehold. Unge voksne i dag, såkalte millennials, er nemlig mer opptatt av helsa enn tidligere generasjoner. Se på vegetartilbudet på restaurant! Før var dette synonymt med bakt potet og salat. I dag har de fleste spisesteder fristende vegetarmenyer, fordi kundene vil ha det. Det er en bra utvikling, og det samme ser vi nå skjer innen alkoholfritt.

Forventer alternativer

Unge voksne forventer mer enn eplemost og brus som alkoholfritt alternativ når de skal ut på byen og ha det gøy. De vil ha lekre drinker med spennende smaker og kvalitetsingredienser. Ikke nødvendigvis fordi de er avholds, mange nyter både øl og bobler og drinker, men innimellom legges inn en liten alkoholpause, uten at det er noe dramatisk ved det. Det gjør jo at man holder ut til langt på natt, og blir mer opplagt dagen derpå!

Det er smaken som teller

Men hvordan skal man få til gode alkoholfrie drinker hjemme? Brennevin som ingrediens smaker som kjent mye og sterkt, og det er ikke bare å fjerne dette fra en oppskrift, hive oppi en fargerik fruktsalat, og tro at det blir like spennende.

Nei, man må tenke litt, og finne ingredienser som sparker litt, som ingefær, chili, kombucha eller shrub. Ikke hørt om den siste, sier du? Da har du morsomme ting i vente! En shrub er en eddikbasert fruktsirup som du lager selv, som tilsettes i små mengder (det skal tross alt ikke smake som fransk dressing), noe som gir mocktailen smak og karakter.

Mocktail er i det hele tatt en morsom kategori å leke seg med, og er det noe vi trenger, og kanskje særlig under en pandemi, så er det noe morsomt å leke oss med. Godt er det og!

Espresso Martini

Utstyr:

Kaffetrakter eller espressokanne, shaker, tesil

Ingredienser:

8 cl avkjølt espresso

4 cl sukkerlake

2 dråper vaniljeessens

Fremgangsmåte:

Espresso, sukkerlake og vaniljeessens shakes med isbiter i 15 sekunder og siles
over i et cocktailglass. Det danner seg et fint skum som du kan pynte med et par
espressobønner. Hvis du ønsker en liten sjokoladetouch, kan du fukte
glasskanten med litt espresso og dyppe den i kakaopulver.

fredagsmocktail

Nord for Polarsirkelen

Utstyr:

Sitruspresse

Ingredienser:

4 cl tyttebærsaft

2 cl ferskpresset limejuice

2 ½ dl alkoholfritt ingefærøl

Hele tyttebær

Fremgangsmåte:

Fyll et longdrinkglass med isbiter, hell over tyttebærsaft og limejuice, og hell over
ingefærølet. Pynt gjerne med hele tyttebær og en skive lime.

La Paloma fredagsmocktail

La Paloma

Utstyr:

Sitruspresse, muddler eller tresleiv, shaker, tesil

Ingredienser:

½ Jalapeño (eller annen type chili)

2 ss agavesirup

¾ dl ferskpresset grapefruktjuice

2 cl ferskpresset limejuice

Soda

Fremgangsmåte:

Jalapeño kuttes i biter og moses i shakeren med sirup, grapefrukt- og limejuice.
Ha oppi isbiter og rist godt i 15 sekunder. Sil alt i et longdrinkglass fylt med isbiter.
Fyll opp med soda, og pynt med en skive grapefrukt eller sitron.

Relaterte saker