Foreldre, vær kjipe!

De siste ukene har mediene skrevet mye om ungdomsfester rundt om i landet, og sammen med de ferske Ungdata-tallene har det bidratt til debatt.

Nærbilde av to jenter som går med skolesekk. Hodene er ikke med på bildet, hun ene bærer en bærbar-pc.

Av-og-til har deltatt med radioinnslag og debattinnlegg i en rekke store regionale medier, som dette innlegget i Bergensavisen.

Forrige helg rykket politiet ut på meldinger om berusede mindreårige på fest i Bergen. Nå frykter politiet en ny festhelg, skriver BA. Ungdomsfest er risikosport, og den beste medisinen er kjipe foreldre.

Ungdomstid er brytningstid, og for mange betyr det å eksperimentere med alkohol. Flertallet av norske ungdommer debuterer med alkohol før fylte 18 år, og halvparten av 15-16-åringer har drukket alkohol det siste året. Det betyr ikke at det er bra.

Rundt 300-500 ungdommer fra ulike skoler i Bergen, flere av dem berusede mindreårige, møtte politiet i Nygårdsparken i helgen. Nå frykter politiet en ny storfest med mindreårige, og oppfordrer foreldre til være på vakt.

Det er et godt råd

Til tross for hva mange tror, viser forskning at ungdom hører mest på foreldrene sine når det kommer til alkohol. Og at ungdom med klare avtaler og regler rundt alkohol hjemme, drikker mindre enn jevnaldrende som ikke har slike avtaler. Og de som får tilsendt alkohol med hjemmefra drikker ikke mindre, men drikker dette i tillegg til det de får tilgang til på festen.

Sannsynligheten for å bli utsatt for, eller å utøve vold, øker ved inntak av alkohol. Det samme gjelder sex man angrer på, overgrep eller å ta bilder og å bli fotografert – med uønsket spredning på nett. Ungdomsfyll er risikosport

Høst er høytid for ungdom og alkohol. Ny skole, nye klasser og nye klassekamerater betyr mange å bli kjent med – og mye å bevise. Sannsynligheten for at ungdomsskoleelever eksperimenterer med fest og alkohol denne høsten er stor.

Sannsynligheten for at du er der når tenåringen din drikker, og utsetter seg for fare, er liten. Derfor har vi en oppfordring til dere foreldre: vær kjipe i tide.

Test deg selv: Er du en kjip forelder?

Har du snakket med tenåringen din om alkohol?


Flott! Det er viktig å ha klare og tydelige regler for ungdommen gjennom hele ungdomstiden. Selv om ungdommen din synes du er kjip, setter han/hun nok pris på å ha en forelder som unnskyldning for å ikke drikke.


Da vil det nok være lurt av deg å koble deg litt tettere på. Ungdom som har foreldre med klare og tydelige regler for alkoholbruk, drikker både mindre og mer forsiktig enn jevnaldrende som ikke har slike regler.


Relaterte saker