Slik snakker du med tenåringen om alkohol
Ungdom med foreldre som setter tydelige grenser for alkohol, drikker mindre enn jevngamle som ikke har slike regler. Her får du tips og råd til hvordan du kan få en god dialog med ungdommen din om alkohol.
Når bør man begynne å snakke om alkohol?
Snakk om alkohol så snart du tenker at barnet ditt er modent nok til å forstå hva det er. Ikke vent til han eller hun blir tenåring. På denne måten signaliserer du til barna dine at dette er noe som ikke er farlig å snakke om. Ta samtalen når barnet eller ungdommen selv inviterer til den, og fortsett å ta opp temaet med jevne mellomrom.
Bruk hverdagslige knagger som en avisoverskrift, en invitasjon til sommerfest eller en søndagsmiddag som inngang. Jo oftere og mer naturlig du snakker med barnet ditt om alkohol, jo lettere blir det for dere å holde den gode dialogen gjennom ungdomsårene.
Tenk at dette er en av flere samtaler dere skal ha om dette temaet. Du trenger ikke å si alt på en gang.
Har du snakket med barna dine om alkohol?
Så bra at dere har snakket sammen! Det kan være lurt å ta opp temaet igjen med jevne mellomrom. Jo mer man snakker sammen, jo lettere blir det å snakke om det man synes er vanskelig.
Mange gruer seg litt til å ta praten om alkohol. Ikke tenk på det som en stor samtale du må forberede veldig. Det er bedre å ha flere korte samtaler, enn å vente på det perfekte øyeblikket til å ta den store, alvorlige praten.
Hvordan får jeg en god og åpen samtale når barnet blir tenåring?
I tenårene møter ungdom mer motstand enn de gjorde da de var yngre. De får kritiske blikk på gata, de evalueres og karaktersettes i skolen, og de er sin egen strenge dommer i hverdagen. Da er det ekstra viktig at de ikke møter det samme dømmende og skeptiske blikket hjemme.
Vis at du er en mamma eller en pappa som er der og elsker dem uansett. Trøst dem når de har det dårlig, hjelp dem når de står fast og lytt til dem uten å dømme. Skal du få til en åpen og ærlig samtale om rus og andre ting som er vanskelige å snakke om, må du først vise at du er en voksen det er trygt og godt å åpne seg for.
Slik blir du en tenåringen vil snakke med
Seks råd til deg som er tenåringsforelder
Forskning viser at i familier hvor de har klare regler for alkohol, drikker tenåringen mindre og mer forsiktig. Et godt råd er derfor å ha klare regler, og sanksjoner for å bryte dem. Våg å være tydelig.
-
1. Snakk med ungdommen om alkohol.
Hvis dere har hatt gode samtaler om de negative konsekvensene av å drikke alkohol, blir det lettere for dem å stå imot drikkepress. Mange ungdommer drikker for å bli sosialt akseptert og for å være en del av fellesskapet, og da kan det være fint å ha en streng forelder å skylde på.
-
2. Vær kjip - sett grenser.
Sett tydelige grenser for hva som er greit og hva som ikke er greit. Forskning viser at i familier med klare regler om alkohol drikker tenåringen mindre og mer forsiktig enn sine jevnaldrende.
-
3. Ikke send med alkohol på fest.
Det er en myte at du da har oversikt over hva og hvor mye tenåringen vil drikke i løpet av kvelden. Ungdommen drikker riktignok det de får av sine foreldre – men ofte kommer det i tillegg til alkoholen de får fra andre ungdommer på festen.
-
4. Allier dere med andre foreldre.
Snakk om hvilke regler dere vil at skal gjelde for ungdommene i deres klasse eller nærmiljø.
-
5. Vær tilgjengelig.
Ta alltid telefonen når tenåringen din ringer – selv om det er midt på natta
-
6. Vær en rollemodell.
Gå foran med et godt eksempel. Bruk alkovett, og ha et bevisst forhold til hvor ofte du drikker og hvor mye du drikker. Ungdom i dag ser opp til foreldrene sine og det er en enorm ressurs. De ser opp til dere som rollemodeller – og det gjelder også deres omgang med alkohol. De speiler ofte det de har vokst opp med.
Hva gjør du hvis tenåringen kommer full hjem?
Sjekk at tenåringen er ok og ikke viser tegn på alkoholforgiftning, og få han eller henne i seng. Vis at du er der, at du bryr deg og at det alltid er lov å komme hjem, selv om man har gjort noe dumt.
Vent med den store samtalen til neste morgen. Dette er en utfordrende situasjon, både for deg og barnet ditt, og det er mye følelser involvert. Både du og tenåringen vil få en bedre samtale hvis dere venter til dere har fått opplevelsen litt på avstand.
Sett av tid til å snakke ordentlig sammen. Still konkrete spørsmål om hva som har skjedd, hva tenåringen drakk og hvem han/hun var sammen med. Ikke gjør samtalen til et forhør, men spør gjerne om hvilke opplevelser tenåringen har hatt.
Vær rolig og vis at du bryr deg om hvordan barnet ditt har det. Da er sjansen større for at tenåringen din også forteller om de vonde eller vanskelige opplevelsene han eller hun har hatt. Alkohol øker risikoen for at man sier eller gjør ting man angrer på, eller blir utsatt for ting man ikke klarer å stoppe. Ikke vær så konfronterende at barnet blir redd for å fortelle deg hva han eller hun har opplevd.
Ta utgangspunkt i deg selv og din egen opplevelse når dere snakker sammen. Beskriv hva du føler og tenker. Fortell at du er opprørt, sint, redd eller skuffet, men ikke spekuler i tenåringens motiver eller legg ord i munnen på han eller henne. Harde anklager tvinger barnet ditt i forsvarsposisjon, og fører dere fort inn i en ond sirkel av kjefting og sure miner.
Hvis dere allerede har laget tydelige regler rundt alkohol, bør dere ta en ny gjennomgang av hva de er og hvorfor de er viktige. Hvis dere ikke har laget regler, er dette en god anledning til å gjøre det.