Tegn på at barnet ditt synes du har drukket litt for mye

Barn kan reagere på forskjellige måter når mamma eller pappa har drukket litt for mye. Her er tre tegn som tilsier at du kanskje bør ta en pause.

Foto: Lars Olav Dybvig

Nordmenn kjøper langt mer øl og hvitvin om sommeren enn i resten av året. I en undersøkelse Ipsos har gjort for Av-og-til, oppgir et av fem barn at foreldre drikker mer alkohol om sommeren enn ellers i året. Like mange har opplevd at foreldrene har forandret seg når de har drukket alkohol.

–  Barn viser ikke alltid åpent at de reagerer  på at foreldene har drukket noen glass for mye, sier Fanny Duckert, klinisk spesialist og professor i psykologi.

Hun sier at det derfor kan være lurt å følge litt med på barna når du er i situasjoner der det drikkes alkohol s ammen med dem. For det kan oppleves skummelt når foreldrene forandrer seg.

– Når du drikker alkohol, kan både selvkritikken og hemningene reduseres, det samme gjør syn og hørsel. Du kan rett og slett fremstå uforutsigbar og mer utilgjengelig for barnet ditt.

Lurt å bremse: Fanny Duckert er klinisk spesialist og professor i psykologi. Hun mener det er lurt å bremse alkoholinntaket når det er barn til stede. Foto: NRK

Drikker mer om sommeren

Sommeren byr på mange anledninger til å drikke alkohol. Sol, lange dager og mindre ytre kontroll i form av jobb og ansvar gjør at mange har muligheten til å både starte tidligere og holde på lenger.

Når barna er til stede, kan det noen ganger være lurt å stoppe opp og vurdere om du trenger en pause. For er du allerede blitt ganske brisen?

Barn merker ofte at voksne forandrer seg før de voksne selv merker det. Samtidig kan du huske at om barnet ditt endrer seg, kan det bety at du har forandret deg.

Her er noen spesifikke tegn som ifølge Duckert kan tyde på at barnet ditt reagerer på at du har drukket litt for mye:

1. Barnet ditt trekker seg unna, og blir stille.
2. Barnet ditt blir årvåkent, og passer ekstra godt på deg.
3. Barnet ditt får mye stress i kroppen, og blir utagerende, urolig og bråkete.

 

Vær som du pleier

Det er lov å kose seg med et glass vin til maten foran barna, og mange barn synes det er helt greit. Samtidig kan det være fint å være bevisst på når du skal stoppe, så de sene sommerkveldene blir like hyggelige for barna, som for oss voksne.

For alle barn er forskjellige, men felles for de fleste er at de ønsker seg foreldre som oppfører seg som de pleier.

Relaterte saker