Ta praten med bestemor i sommer

Endelig sommerferie! For mange barn betyr det ekstra tid sammen med bestemor og bestefar.

Foto: Lars Olav Dybvig

Mange besteforeldre stiller opp som barnevakter for å få feriekabalen til å gå opp. Det blir fort sommerens høydepunkt for både store og små, med masse is, kos, bading – og alkohol?

For dessverre viser en undersøkelse Respons analyse har gjort på vegne av oss i Av-og-til at 2 av 10 har opplevd at besteforeldre har drukket for mye når de er sammen med barnebarna.

Bare halvparten turte å si fra.

Snakk om alkohol

Mange kvier seg for å fortelle sine egne foreldre hva de skal gjøre og ikke gjøre sammen med barnebarna. Man er glad for at besteforeldre stiller opp som barnevakt og ønsker at det skal være positivt og hyggelig. Da har man kanskje ikke så lyst til å ta opp ting som er vanskelig.

Men det kan være lurt å ta praten om alkohol, for barnas skyld.

Barn kan reagere på endringer hos de voksne bare etter noen få glass med alkohol. Det er det mange som ikke er bevisste på.

– Det er vanskelig for oss voksne å vite når stemningen endrer seg fra hyggelig til uhyggelig for barna. Og det blir ekstra vanskelig å vurdere det når vi selv har drukket alkohol, sier Kaski.

Anbefaler null, ett eller maks to glass sammen med barnebarna

Hvert år spør vi i Av-og-til barn om hvor mye de mener det er OK at voksne drikker når de er sammen med dem. Da svarer de fleste null, ett eller maks to glass. Derfor vil vi komme med oppfordringen om å si ifra hvis du ser at noen drikker for mye foran barn i sommer. Også dersom det er din egen mor eller far.

Slik skaper vi gode sommerminner for store og små.

Relaterte saker