Slik bryter du med feriedrikkingen

– For mange er det vanskelig å komme tilbake til hverdagen og kutte ut feriedrikkingen. Sommeren kan ha gitt oss noen alkoholvaner som er vonde å vende, sier generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til, Ragnhild Kaski.

man i solnedgang sitter med en øl foran seg.

Sommeren er på hell og mange har hatt fine dager i varmen. I ferien går ofte alkoholkonsumet opp, fordi vi drikker mer når temperaturen stiger og vi har fri fra forpliktelser.

– Det er flott at folk har kost seg i sommer. Likevel er det viktig å ta med i regnestykket at et økt alkoholforbruk også kan ha noen uheldige konsekvenser, både for de som drikker og de som står rundt. Mange barn og unge har dessverre hatt en ferie preget av voksnes alkoholbruk. I tillegg kan det være vanskelig å komme tilbake til hverdagen dersom man har hatt et høyt alkoholforbruk hele sommeren, sier Kaski.

For det kan være problematisk å plutselig legge om livsstilen etter måneder med mye god mat og ikke minst mye alkohol.

– I løpet av en lang sommerferie er det mange som har lagt seg til vaner det kan være vanskelig å endre. For mange kan feriedrikkingen være begynnelsen på alkoholmisbruk.

Tabubelagt

Kaski tror det kan være vanskelig å be om hjelp, eller snakke med venner og familie dersom man føler at alkoholforbruket har gått over styr i ferien.

– Vi forteller stort sett kun om de fine tingene med ferie. Få ønsker å komme på jobb første dag etter en lang sommer og snakke om negative ting. Du kan gjerne fortelle om de ekstra feriekiloene som har kommet av god grillmat, eller døgnrytmen som har blitt snudd på hodet av lange lyse netter. Men alkoholen vi har drukket, snakker vi ikke om. Til tross for at vi vet at konsumet går kraftig opp i sommermånedene og at mange nå sliter.

Relaterte saker