Ti fordeler ved å drikke mindre alkohol

Å drikke mindre eller å kutte ut alkohol helt fører med seg en rekke fordeler for kroppen, hodet og lommeboka. Her kan du lese om noen av fordelene du får ved å begrense alkoholinntaket ditt, for eksempel ved å gjennomføre en hvit måned.

En gjeng med yngre folk på tur i skogen. Det er vinter, de går på rekke med ryggen til kamera.

1. Du får bedre stressmestring

Når du drikker alkohol, øker stressnivået i kroppen, og det til tross for at du kanskje føler deg litt roligere i øyeblikket. Drikker du for mye, risikerer du at vondt blir verre.

2. Du unngår alvorlige konsekvenser

Å drikke mye kan føre til høyt blodtrykk, hjertesykdom, kreft og hjerneblødning. Ved å kutte ned på inntaket reduseres risikoen for flere alvorlige livsstilssykdommer.

3. Du får en mer stabil psykisk helse

Når man drikker mye, blir risikoen for angst og depresjon større. Depresjon er to til fire ganger vanligere hos personer som drikker mye alkohol, enn hos dem som drikker mindre. Hvis du drikker mindre enn du gjør nå, vil det få positive virkninger på din mentale helse.

6. Du blir ditt smarteste jeg

Du konsentrerer deg bedre og blir mer kreativ uten alkohol. Når du drikker, påvirkes de intellektuelle delene av hjernen først. Risikoen for å gjøre flere feil, jobbe saktere og oppleve å ha dårligere hukommelse er større hvis du drikker jevnlig.

7. Du får ingen dagen-derpå-angst

Hvis minsker alkoholinntaket, slipper du å være redd for alt som kan skje når man drikker for mye: misforståelser, krangler, vold og ulykker som oppstår fordi alkohol svekker både vurderingsevnen og konsekvenstenkingen. Det hadde vel vært deilig å slippe!

8. Du får bedre effekt av trening

Ved inntak av alkohol, har du dårligere forutsetninger for å få god effekt av trening. Alkoholen stopper nemlig prosessen som bygger opp musklene. Og selv om du ikke har alkohol i kroppen lenger, så vil ikke prestasjonsevnen din være optimal dagen derpå.

Kilder 

Alle lenker åpnes i ny fane

Helsedirektoratet – Alkohol 2020. Produsert av Schibsted Partnerstudio, 2020

What happens to your body when you stop drinking? – Patient.info

Relaterte saker