Må champagnefrokost være synonymt med dagsfylla?

Vil du ha oppskriften på den perfekte champagne-frokosten? Det er mye godt å velge mellom hvis du vil servere alkoholfrie bobler på nasjonaldagen - la deg friste!

Bilde av et frokostbord for å illustrere champagnefrokost

Ruller man kjapt igjennom sosiale medier på nasjonaldagen kan man se mange flotte glass med stett og bobler som konsumeres sammen med pariserloff, laks og eggerøre.

En befolkningsundersøkelse gjennomført på vegne av Av-og-til bekrefter at nesten halvparten synes alkohol har en for stor plass i 17. mai-feiringen. Generalsekretær i Av-og-til, Ragnhild Kaski, mener det viser at mange synes dagen har blitt for alkoholmarinert:

– Det er et paradoks at barnas dag har blitt den dagen hvor mange drikker fra morgen til kveld.

Men champagnefrokost må ikke være synonymt med dagsfylla. For det er mye godt å velge mellom hvis du vil servere alkoholfrie bobler på nasjonaldagen. Under finner du oppskriften på en champagnefrokost som ikke nødvendigvis resulterer i dagsfylla.

Dobling i salg av alkoholfritt

I følge kommunikasjonsrådgiver i Vinmonopolet, Kristine Sanne, har det siden 2017 vært en dobling i salget av alkoholfritt på Vinmonopolet. Den økte etterspørselen har satt større krav til sortimentet, og Vinmonopolet tilbyr nå et stort mangfold av gode produkter som passer både til hverdagsmat og fest.

– Vi får mange spørsmål om alkoholfritt til anledninger som bryllup, konfirmasjon eller 17. mai. For de som er glade i bobler har vi en rekke gode alkoholfrie alternativer som matcher smaksopplevelsen og følelsen av feiring og litt luksus, sier Sanne.

Friske alternativer til champagnefrokost
Rabl-Kamptal-Verjus-Spritz

Nytes ved de store anledningene.

Rabl Kamptal Verjus Spritz er en syrlig og frisk musserende spritz laget av den kjente østerrikske vinmakeren Rabl. Passer til det meste på matbordet ved store anledninger som nasjonaldagen.


Sparkling Tea Blå (vinmonopolet.no)

Nytes til aperitifen

Oddbird Blanc de Blanc er en frisk og fruktig alkoholfri favoritt fra Frankrike. Denne musserende vinen er en svært populær aperitif.


Sparkling Tea Blå (vinmonopolet.no)

Nytes til sjømaten

Leitz Einz Zwei Zero Sparking Riesling er en musserende de-alkoholisert vin fra kvalitetsvinprodusenten Leitz. Smaken av sitrus og modne epler med innslag av kjeks og drue, passer perfekt til sjøinnslagene på koldtbordet 17. mai.


Sparkling Tea Blå (vinmonopolet.no)

Nytes til grønnsakene

Sparkling Tea Blå er en musserende te laget av druemost og 9 ulike te-sorter. Denne fruktige og saftige drikken med smak av drue, sitrus, svart og grønn te, smaker perfekt til grønnsakene.


Sparkling Tea Blå (vinmonopolet.no)

Nytes på balkongen

Pierre Zero Signature Sparkling-Rose er en musserende rosevin som smaker av rips, epler og bringebær. Vinprodusenten Pierre Chavin har spesialisert seg på alkoholfri vin, og denne signaturserien er et av deres premium produkter – perfekt til balkong-kosen på 17. mai.

Relaterte saker