Dette er drikketrenden «damp lifestyle»

Du har kanskje hørt om drikketrenden NoLo, men hva er «damp lifestyle»?

Bilde av Vannglass

En ny drikketrend har spredt seg i sosiale medier. I stedet for å slutte helt å drikke alkohol, slår den såkalte «damp lifestyle» et slag for å kutte ned, og ha et bevisst forhold til om du skal drikke eller ikke.

– Denne livsstilen er nok appellerende for mange, siden den handler om et bevisst forhold og reduksjon. Her er det ikke snakk om “alt eller ingenting”. Og også en reduksjon i alkoholkonsumet kan ha en stor helsegevinst, sier Ragnhild Kaski, generalsekretær i Av-og-til.

Bilde av generalsekretær Ragnhild Kaski i Av-og-til som ser i kamera

Tilbyr litt slingringsmonn

Internasjonale influensere har kastet seg på trenden, deriblant den amerikanske TikTokeren @Hana.elson som ifølge internasjonale medier satte fart på fenomenet. Hun starter gjerne en kveld på byen med en alkoholfri mocktail, og drikker vann mellom enhetene når hun drikker alkohol.

– Dersom du allerede bare drikker noen få enheter i uka, eller tar deg en drink ved spesielle anledninger, lever du allerede en «damp lifestyle», sier dr. Teralynn Sell om trenden til Bustle.com.

Der en «dry lifestyle» betyr å kutte alkoholen helt, byr «damp lifestyle» på mer slingringsmonn.

«Fuktig» livsstil?

Direkte oversatt blir «damp lifestyle» «fuktig livsstil» på norsk.

– Det vi nordmenn legger i «fuktig» er nok ikke helt beskrivende for denne trenden, som tvert om dreier seg om å drikke mindre og være bevisst. Kanskje må vi jobbe litt for å finne et godt norsk uttrykk her, sier Kaski.

@hana.elson & the perfect damp night is combining a lot of these habits! These are just starting points! Lmk what else I should add 🙂 #damplifestyle #sobercurious #dryjanuary #dryishjanuary ♬ original sound – Hana

Kilder 

The New York Times 20.01.23: Damp lifestyle is the newest drinking trend on TikTok (lenke åpnes i ny fane)

Bustle.com 20.01.23: Damp lifestyle (lenke åpnes i ny fane)

Relaterte saker