Oppfordrer til 17. mai-feiring på barnas premisser

Nasjonaldagen nærmer seg, og mange ser frem til å samles til fest etter flere år med pandemi. – Jeg håper alle voksne er ekstra bevisste og lar barna spille hovedrollen på den store dagen, sier Ragnhild Kaski, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

Foto: Max Ozerov (iStock)

Barna gleder seg til 17. mai, og i år er nok gleden stor – både for små og store. Etter to år uten «vanlig» feiring med barnetog og sammenkomster, er det grunn til å tro at mange har et ønske om å gjøre litt ekstra stas ut av årets feiring.

I år vil nok mange ta igjen det tapte med en skikkelig feiring, og det unner jeg oss alle. Men for de som vil feire med alkohol er det viktig å huske på at 17. mai først og fremst er barnas dag, og at feiringen må foregå på en måte som ikke blir ubehagelig for de minste, sier Ragnhild Kaski i Av-og-til.

Tenk over hvor mye du drikker med barn til stede

17. mai er en festdag som starter fra tidlig morgen og varer til langt på kveld. Da kan det fort bli mange alkoholenheter hvis man ikke er bevisst.

Vi voksne endrer oss når vi drikker alkohol, og det merker barna raskere enn vi tror. De kan bli utrygge og synes at det er ekkelt at de voksne forandrer seg. Så selv om det er fest liker barn seg aller best når de voksne oppfører seg som de pleier, sier Kaski.

Prøv alkoholfrie alternativ

Økningen i salget av alkoholfri drikke er en del av en internasjonal trend. Den økte etterspørselen har ført til at tilgangen til gode alkoholfrie alternativer aldri har vært større og bedre.

Hva med å benytte årets feiring til å teste ut noe nytt, enten om du venter gjester eller ei?

– Unnskyldningen om at alkoholfridrikke ikke smaker godt, holder ikke mål lenger. Nå finnes det utrolig mange fullgode alternativ som er verdt å prøve, konstaterer Kaski.

Relaterte saker