Oppfordrer til 17. mai-feiring på barnas premisser

Nasjonaldagen nærmer seg, og mange ser frem til å samles til fest og moro. – Jeg håper alle voksne er ekstra bevisste og lar barna spille hovedrollen på den store dagen, sier Ragnhild Kaski, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

Barn i bunad som vifter og jubler med flagg i sak om drikking 17. mai

Foto: Max Ozerov (iStock)

I dagene før nasjonaldagen går mange barn rundt med sommerfugler i magen. Det blir full fres med barnetog, leker i parken og sammenkomster – noe som skaper ekstra begeistret for årets feiring.

Dessverre vil noen barn også i år oppleve at deres store festdag blir preget av at de voksne de er sammen med, drikker for mye.

– 17. mai er barnas dag, og er noe de gjerne ser frem til og planlegger i lang tid. Alkohol kan fort gjøre dagen til en annerledes opplevelse enn ønsket. Det må vi voksne ta ansvar for, sier Ragnhild Kaski i Av-og-til. 

Tenk over hvor mye du drikker med barn til stede

Respons Analyse har gjennomført en undersøkelse på vegne av Av-og-til. Nesten halvparten bekrefter at alkohol har fått for mye fokus i 17. mai-feiringen. Kaski mener at dette er et viktig tema å drøfte.

– Jeg mener at det er behov for å løfte diskusjonen om alkoholkonsumet på 17. mai opp på samfunnsnivå. Det er et tema som angår både de med og uten barn når alkoholen har blitt såpass synlig i bybildet, sier Kaski.

For mange er dette en festdag som starter fra tidlig morgen og varer til langt på kveld. Da kan det fort bli mange alkoholenheter hvis man ikke er bevisst.

– Vi voksne endrer oss når vi drikker alkohol, og det merker barna raskere enn vi tror. De kan bli utrygge og synes at det er ekkelt at de voksne forandrer seg. Så selv om det er fest liker barn seg aller best når de voksne oppfører seg som de pleier, sier Kaski.

Prøv alkoholfrie alternativ

Økningen i salget av alkoholfri drikke er en del av en internasjonal trend. Den økte etterspørselen har ført til at tilgangen til gode alkoholfrie alternativer aldri har vært større og bedre.

Hva med å benytte årets feiring til å teste ut noe nytt, enten om du venter gjester eller ei?

– Unnskyldningen om at alkoholfridrikke ikke smaker godt, holder ikke mål lenger. Nå finnes det utrolig mange fullgode alternativ som er verdt å prøve, konstaterer Kaski.

Relaterte saker