7 grunner til å ta en «hvit» måned

Det er flere gode grunner til å kutte ned på alkohol i en periode. Her er sju av dem. 

1. Du får en ny start

Ved å ikke drikke en måned får du et mer bevisst forhold til egen alkoholbruk. Du blir mer oppmerksom på når og hvorfor du velger å drikke. En hvit måned er en god mulighet til å reflektere over egne vaner, og til å bestemme deg for hvordan du ønsker å drikke fremover.

2. Du slipper dagen derpå

Alkohol påvirker deg ikke bare mens du drikker, men også etterpå. En måned uten alkohol er også en måned uten bakrus og dagen derpå.

Hvis du har drukket mye alkohol kan du oppleve å bli ekstra sliten dagen etter, og kanskje slår fylleangsten også inn. Det kan ta lang tid før man er helt upåvirket etter å ha drukket, noe du få en indikasjon på ved å sjekke ut promillekalkulatoren vår.

3. Du får bedre treningseffekt

Dårligere balanse og koordinasjon, svekket reaksjons- og konsentrasjonsevne og høyere hvilepuls er noen av de negative effekter som kan sitte i selv om alkoholen er ute av kroppen. Det gjør treningen mer krevende, mer risikabel og mindre effektiv. I tillegg kan du kanskje kjenne deg igjen i at treningsentusiasmen kan ha en tendens til å dale i takt med formen dagen etter at du har drukket?

4. Du unngår mange kalorier

Det er vanlig med en viss vektnedgang hos mennesker som gjennomfører en hvit måned. Dette forutsetter selvsagt at du ikke bytter ut alkoholen med snacks eller godteri.

En flaske vin inneholder så mye som 500-600 kcal. Dermed vil en hvit måned gi om lag 600 kalorier mindre i uka, om man tar utgangspunkt i at det drikkes i overkant av en flaske vin i snitt per person per uke. Øl har et noe mindre kaloriinnhold per ml, men man drikker til gjengjeld gjerne mer. En halvliter pils er om lag 200 kalorier. Her er noen eksempler på hvor mye fysisk aktivitet en gjennomsnittsperson må gjøre for å forbrenne alkohol:

  • 1 halvliter pils = 20 min jogging eller rask sykling
  • 2 glass vin = 40 min rolig sykling eller 15 min aerobics
  • 1 sixpack med pils = 1 time trappeløping eller 1 time og 45 min rask sykling
  • 1 margarita = 1 time aerobics eller litt over 2 timer og 30 min gåtur

5. Du sover bedre

I motsetning til hva mange tror får man ikke bedre søvn av alkohol. Du kjenner kanskje en ekstra døsighet – og innsovningen kan komme raskere. Samtidig vil søvnkvaliteten, altså hvor godt du sover, bli dårligere.

Alkohol påvirker REM-søvnen, den delen av søvnen som er viktig for at vi skal føle oss opplagt neste dag. Du får gjerne også flere oppvåkninger i løpet av natten, og du kan ha vanskeligere for å sovne igjen. Selv om du kan våkne og tror du har hatt en god natt søvn, våkner man uten å være helt uthvilt.

6. Du får bedre økonomi

Synes du det hadde vært godt med litt mer fyll i lommeboka? Da kan en hvit måned være smart. Alkohol er nemlig dyrt. Drikker du ute på byen blir det enda dyrere, og 100-lappene og kanskje også 1000-lappene kan få bein å gå på.

Pengene du sparer på alkohol kan du bruke på noe du ønsker deg, eller til å gjøre noe hyggelig med venner.

7. Helsen din har godt av det

En hvit måned kan gi deg bedre helse, på kort og på lang sikt.

Kortsiktige fordeler kan være bedre blodtrykk og søvn, og vekttap. Forskning viser også at alkohol har en uheldig og hemmende effekt på immunforsvaret, og noen studier finner at immunforsvaret er påvirket negativt et helt døgn etter et stort alkoholinntak.

Enda viktigere er det at mange opplever at de ender med å drikke mindre etter en hvit måned, enn de pleide å gjøre. Er det tilfelle for deg, kan du ta med deg at et lavere forbruk over tid har en rekke positive effekter for helsen din. Alkohol øker nemlig risikoen for en rekke alvorlige sykdommer, som kreft, hjerte- og karsykdommer og skader på indre organer for å nevne noen.

Relaterte saker