Kan du stole på 12-timersregelen?

Regelen går ut på at man venter 12 timer fra man drakk siste alkoholholdige glass før man setter seg bak bilrattet. Dessverre er den ikke til å stole på.

Bilde av en vekkerklokke

Enkelte bruker en 12-timersregel for å finne ut om de er klare til å kjøre dagen etter en fuktig kveld. Det er forståelig at mange leter etter et verktøy for å vite om de kan kjøre dagen derpå. Dessverre er tolvtimersregelen en dårlig løsning, for hvilken promille vi får avhenger av så mye forskjellig.

Av-og-til har laget en oversikt over det som påvirker din endelige promille:

Din vekt

Hvor mye kroppsmasse du har å fordele alkoholen på påvirker hvilken promille du får. Alkoholen fordeles nemlig i all væske i kroppen din, og jo mindre vekt å fordele alkoholen på, jo høyere promille får du.

Muskelmassen din

Muskler består av mye vann, og alkohol løses godt i vann og fordeler seg bedre i vannholdig enn i fettholdig kroppsvev. Dermed vil en med lav muskelmasse få høyere promille enn en som er muskuløs.

Ditt kjønn

Kvinner veier i snitt mindre enn menn. De vil derfor ha mindre kroppsvev å fordele alkoholen på, noe som gjør at de generelt «tåler mindre». I tillegg er det slik at dersom en mann og en kvinne veier like mye så vil som oftest kvinnen likevel bli mer påvirket. Dette handler om biologi, generelt består kvinnekroppen av en høyere andel fett og en lavere andel vann, noe som gjør at alkoholen bli mindre fordelt i kroppen og dermed gi høyere promille.

Hvor mange glass du drikker

Jo mer alkohol du får i deg, jo høyere promille får du. Og jo høyere promille du har når du er ferdig med å drikke, jo lengre tid tar det før alkoholen er ute av kroppen.

Hvor høy alkoholprosent det er på glassene du drikker

I tillegg til hvor mange glass du drikker har alkoholprosenten på drikken du får i deg noe å si for din endelige promille, og dermed også hvor lang tid det vil ta før du er kjørbar igjen. Sagt litt banalt vil et kjøkkenglass med øl med 4,7 prosent for eksempel gi deg veldig mye lavere promille enn om du skulle ha drukket et kjøkkenglass med sprit med 40 prosent alkohol.

Antall timer siden du tok siste glasset

Gjennomsnittlig faller blodets alkoholkonsentrasjon med ca. 0,12-0,18 promille per time hos både kvinner og menn. Promillen vil altså bli lavere for hver time du venter etter at du tok siste glass – men hvilken promille du ender på etter for eksempel tolv timer, avhenger av hvilken promille du hadde på tidspunktet du drakk det siste glasset.

Med andre ord er det veldig mange ting som påvirker hvilken promille du får på festen, hvilken du ender på dagen etter og når du da er klar for å kjøre bil igjen. Så uansett hvor godt du tror du har beregnet din egen promille, beregne alltid ekstra margin! Er du usikker på om du har promille eller ikke, er det iallfall helt sikkert at du ikke skal kjøre.

Relaterte saker