Av og Til

Nær hundre tusen med båtførerpromille

En undersøkelse fra AV-OG-TIL viser at 99 000 personer førte fritidsbåt med promille i fjor. – Dette er en utfordring for sjøsikkerheten, sier leder i AV-OG-TIL Kari Randen, og fortsetter: – Mange overvurderer nok egne ferdigheter på sjøen når de har drukket alkohol.

Les mer

Dette bør du vite om sjø, båt og promille

1,1 million av oss har eller disponerer fritidsbåt. I Norge bruker vi båten mest til dags-, ettermiddags- eller fisketurer. Det er som regel menn som står til rors, mens kvinner er passasjer. Menn drikker mest alkohol, så også når de er i båt. Hverken menn eller kvinner blir bedre båtførere med promille, tvert i mot.

Les mer

Å være klar for sjøen er å være klar i hodet

Klar for sjøen er et felles krafttak for sjøsikkerhet som alle organisasjoner og etater med oppgaver og interesser for fritidsbåtlivets sikkerhet er med på.

Les mer

Noen råd og tips

Om sommeren koser vi oss oftere og mer med alkohol. Det kan lett bli en utfordring i forhold til båtføring. Ta med de gode, alkoholfrie kjørevanene fra veien til sjøen, og bidra til en trygg og trivelig båtsommer.

Les mer

Kunsten å legge til

Det er en kunst å legge til. Hold deg edru til rors så minsker sjansen for at du dummer deg ut. I tillegg har du utvist godt sjøvett ved å være klar i hodet ute på fjorden eller innsjøen.

Les mer

Slik legger du til

Å legge til med båt er en utfordring for mange. Langs hele norskekysten kan man hver sommer høre lyden av far som kjefter på mor, og lyden av mor som plumper i vannet en halv meter fra bryggekanten eller holmen, i et desperat forsøk på å nå land. Her følger derfor AV-OG-TIL og Klar for sjøen sine ekspertråd for hvordan legge til kai.

Les mer