Mann 50+ over bord!

En idyllisk dag på båten kan høres forlokkende ut for de fleste. Men husk at uforutsette ting skjer på sjøen, også når du ligger til land – når du er beruset takler du det dårligere. Her kommer sommerens viktigste påminnelse til pappaer, bestefedre og bestevenner.

Topper statistikkene

Solen titter frem og gradestokken kryper oppover. Det er duket for noe av de beste livet har å by på: den norske båtsommeren. For mange inkluderer det også alkohol – enten det er en pils på brygga, ti på svaberget eller et glass hvitvin.

Dessverre øker alkohol risikoen for ulykker og uønskede hendelser i båt og ved vannet. I fjor reddet Redningsselskapet 27 personer fra å drukne. 23 personer mistet livet i fritidsbåtulykker.

Omtrent halvparten av dem var ruspåvirket; Menn over femti topper statistikkene over omkomne på havet.

Så før du vrir om tenningen og kaster loss, har vi en vennlig oppfordring til deg: tenk gjennom alkoholbruken når du fører båt, eller oppholder deg ved vannet. Under kan du lese mer om hvorfor.

snekke på blikkstille vann

Du takler stiv kuling dårligere hvis du er brisen

Det er alltid lurt å sjekke værmeldingen før du skal ut på båttur. Er det meldt regn eller mye vind? Dette påvirker båtførerforholdene og hvor vanskelig det vil være å eksempelvis navigere eller legge til med båten. Samtidig snur vinden fort på sjøen. Med alkohol innabords svekkes beslutningsevne, reaksjonsevne og flere andre egenskaper som trengs for å håndtere uforutsette hendelser. Alkohol påvirker rett og slett evnene til å føre båt negativt. Vi blir mer impulsive og risikovillige, og bruker samtidig lenger tid på å reagere. Det sier seg selv at det er en dårlig miks.

Det er derfor vi sier at ekte kapteiner respekterer havet.

Mellom båt og brygge 

Det være lett å glemme, men også også når vi har fortøyd båten kan alkohol skape trøbbel for oss. Alkohol påvirker nemlig balansen og koordinasjonen vår. Det gjør det enklere å tråkke feil når man er på vei inn i en båt for å sove, etter en litt for lang og fuktig kveld på brygga. Det er mange hvert år som ramler og skader seg i fall mellom båt og brygge.

 

En edru kaptein er en tryggere kaptein

Når vi drikker alkohol påvirkes helt sentrale egenskaper vi behøver for å føre båt. Og selv en liten promille gjør deg til en dårligere båtfører. Bare se her:

 

 

Promille 0,2–0,5
Oppstemt
Impulsiv
Konsentrasjonsvansker

 

 

Promille 0,5–1,0
Ubalanse
Risikovillig
Nedsatt reaksjonstid

 

 

Promille 1,0–1,5
Sløv
Snøvlete
Sjanglete

 

I tillegg reduseres overlevelsestiden din i vann, så dersom du er beruset og faller i vannet, vil du ha en økt risiko for å drukne sammenlignet med om du hadde vært edru.

Det er derfor vi sier at ekte kapteiner drikker kaffe.

venner i båt på havet

Ta vare på lasten din i sommer

Godt sjømannskap omfatter alt som skal til for å ha et godt båtliv, både for seg selv og andre som ferdes på og ved sjøen.  Samtidig vet vi at noen ser på havet som en frisone for alkoholbruk, også når de ferierer med barn. Men med promille i blodet svekkes evnen til å redde både seg selv og andre. Samtidig har foreldre og besteforeldre et særlig ansvar for å videreføre gode holdninger på sjøen.

Vi vet at det av og til kan være slitsomt å være ansvarlig når solen skinner og stemningen er god. Men ved å droppe alkohol når du fører båt kan du bidra til en tryggere båtsommer. For deg selv og andre. Ikke minst for barna. For dem føles sommerferien som en evighet. Minnene varer enda lenger.

Det er derfor vi sier at ekte kapteiner tar en for laget.

Takk for at du velger bort alkohol om bord. God båtsommer!

Relaterte saker