Slik knyter du en apeneve

Lær hvordan du lager apeneven, en tradisjonell og praktisk knute som imponerer i det maritime miljøet. Denne guiden tar deg gjennom prosessen i seks klare trinn, som gir deg en knute som kan brukes som nøkkelflottør, fender, leketøy, eller kasteline.

Bilde av to apenever

All trygg ferdsel til sjøs starter med en edru båtfører. Men moro skal man ha, og det må være lov for båtfolket å vise seg frem av og til. Å imponere litt. Og i det maritime miljøet er det få ting som er enklere å imponere med enn den gode, gamle apeneven. Noen kaller det også kastelineknop. Den ser vakker ut, kan brukes til mye forskjellig, og er moro å lage.

Nå skal vi gå gjennom hvordan man knyter en apeneven. Den kommer i flere varianter, men her skal vi gå gjennom hvordan den lages i tre omkretser.

Steg 1: Lag en knute i hånden

Start med å velge et passende tau. Før du begynner å surre tauet, lag en enkel knute i den ene enden av tauet. Denne enkle knuten vil du plassere midt i håndflaten, som utgangspunkt for de videre trinnene.

Steg 2: Start omdreininger rundt hånden

Begynn med å ta tauet og vikle det tre ganger rundt hånden. Pass på at omslagene er stramme og jevne. Dette vil danne grunnlaget for knuten.

Steg 3: Sikre tauet

Etter tre omdreininger rundt hånden, lås tauet mellom fingrene (se bildet under). Dette sikrer at de innledende omdreiningene holder seg på plass mens du arbeider videre med knuten.

Apene. Lås tauet mellom fingrene

Steg 4: Tre nye omdreininger

Fortsett med å ta tauet og vikle det tre ganger rundt de innledende omslagene slik at du danner et slags kryss. Dette vil hjelpe til med å styrke knutens struktur og utseende.

omdreininger av tauet på kryss

Steg 5: Tre tauet

Kunsten ligger i å tre tauet gjennom krysset du nettopp har laget i tre runder. Pass på å gjøre dette nøye og sørg for at tauet er stramt og godt posisjonert gjennom hele prosessen. Da skal du ha tre runder med tau rundt tre ulike akser.

tre tauet mellom krysset

Steg 6: Stramming av knuten

Når du har fullført treingen og har etablert knuten, begynn å stramme til fra kjernen og utover. Trekk forsiktig i ulike deler av tauet for å jevne ut og stramme knuten.

Avslutning av knuten

Når du har strammet knuten og er fornøyd med formen, er apeneven ferdig. Den skal nå se kompakt og jevn ut, klar til bruk.

ferdig apeneve

Bruk av apeneven

Apeneven er allsidig og kan brukes til flere formål til sjøs og hjemme. Bruk den som en nøkkelflottør, fender, leketøy, eller kasteline, avhengig av dine behov og preferanser.

Under kan du se en kort film av hvordan vi laget apeneneven.Slik knyter du en apeneve

Relaterte saker