Dette er en alkoholenhet

Hvor mye du drikker regnes ofte i alkoholenheter. Men hvor mye er en alkoholenhet, og hvor mange enheter er det i et glass øl eller vin?

Detaljbilde av tomme glass på et bord. Fokus på stett til et glass, som har inneholder noe rød væske.

En standard enhet alkohol inneholder ca. 12 gram alkohol, og kan gi opp mot 0,25 promille. Har du drukket en alkoholenhet har du alltid fått samme mengde ren alkohol (etanol) i kroppen, enten du har drukket for eksempel 0,33 liter pils eller 0,04 liter brennevin.

1 enhet alkohol = ca 12 gram alkohol = opp mot 0,25 promille

Regn ut alkoholenhetene dine manuelt nedenfor, eller klikk her for å bruke vår enkle og nøyaktige promillekalkulator!

Et glass er ikke en enhet

Er du blant dem som tenker at et glass er det samme som en enhet alkohol? Så enkelt er det dessverre ikke. Du har sikkert sett både små og store vin- og cognacglass, for eksempel. Ofte rommer et glass mer enn en enhet. For å vite hvor mange alkoholenheter du drikker, bør du vurdere størrelsen på glassene.

  • En halvliter øl (0,5 l) = 1,5 enhet alkohol
  • Et stort glass vin (17,5 cl) = 1,5 enhet alkohol

I tillegg til størrelsen på glassene, har alkoholprosent mye å si. Alkoholprosenten, altså hvor mye ren alkohol det er i drikken, er nemlig det som avgjør hvor mange centiliter øl eller vin det går på en alkoholenhet. To like store glass med øl kan inneholde ulik mengde alkohol, selv om glassene er like store.

Hvordan kan man regne ut antall enheter alkohol

Man må regne ut hvor mange gram alkohol det er i en gitt alkoholvare for å finne ut hvor mange enheter det tilsvarer. For eksempel: Hvor mange enheter er det i en standard flaske vin med 13 % vol alkohol?

Vi trenger følgende informasjon:

  • Hvor mange gram alkohol er en enhet: 12 gram
  • Hvor mye drikke er det snakke om (en standard flaske vin i dette tilfellet): 750 ml
  • Hvor mange prosent alkohol er det i vin: I dette eksempelet  13 volumprosent
  • Siden egenvekten på alkohol er lavere enn vann, må vi vite alkoholens tetthet: 8 g/ml

Formelen blir da som følger:

Antall alkoholenheter = (Mengde i milliter*volumprosent alkohol*tetthet alkohol)/gram alkohol i en alkoholenhet

En standard flaske vin med 13 % vol alkohol er 6,5 enheter. Utregningen blir som følger:

(750*0,13*0,8)/12= 6,5 alkoholenheter

Detaljebilde av skygger fra glass på en vegg.

Hvordan få oversikt?

Vi drikker forskjellig. Noen tar seg ett glass vin på daglig basis, andre drikker langt sjeldnere, mens noen drikker mye når de først drikker. Og noen ganger ønsker man å få oversikt over mye alkohol man drikker. Men hvordan gjør man det?

Det kan være krevende å vite hvor mye man drikker, siden flaskene og glassene ikke alltid inneholder like mye ren alkohol. Noen ganger drikker du kanskje en flaske øl, andre ganger en boks – noen ganger er ølsorten sterk, andre ganger svakere. Hvis du ønsker å vite akkurat hvor mange gram alkohol du drikker, kan du taste inn drikkemengde og drikkestyrke i promillekalkulatoren vår. Den beregner presist ut den totale mengden ren alkohol i gram.

Det er ikke slik at bruk av alkohol er uten helserisiko. Ønsker du å vite mer om risikoen ved å drikke alkohol? Les mer her.

Ingen internasjonal standard

Alkoholinnholdet i en standard enhet alkohol er ikke likt i alle land. Hvor mange gram alkohol som utgjør en enhet varierer. Selv om både Danmark, Sverige og Finland definerer en alkoholenhet likt som oss i Norge, inneholder for eksempel en enhet i Storbritannia ca. 8 gram ren alkohol, og i USA ca. 14 gram ren alkohol.

Kilder 

Relaterte saker