Hva er alkoholprosent?

Alkoholprosent beskriver hvor mye ren alkohol det er i drikken.

Tomme glassflasker på en pall

Det vanligste er at alkoholprosenten beregnes etter volum. Hvis det for eksempel står 12 % Vol på en vinflaske betyr det at 12 volumprosent av innholdet i flasken er alkohol (etanol). Alkoholprosenten kan også oppgis etter vekt (ABW) men det er mindre vanlig.

Forskjellige drikkevarer har forskjellig alkoholprosent. Jo høyere alkoholprosent det er i drikken, jo høyere promille vil man få i kroppen hvis man drikker en gitt mengde. For eksempel vil 1 dl brennevin gi mye høyere promille enn 1 dl øl. Derfor bør man regne alkoholinntak i antall alkoholenheter, eller alkoholmengde i glasset, og ikke etter væskemengde.

I promillekalkulatoren vår kan du beregne hvor mye alkohol det er i flasken/glasset du drikker. Da legger du inn styrken på drikken (Vol%) samt hvor mye du drikker (i dl), og du får deretter oppgitt hvor mange gram alkohol (etanol) dette blir.

Hvorfor blir det ulik alkoholprosent?

Alkohol (etanol) dannes når eksempelvis maltsukker eller druesukker får stå og gjære og blir til øl og vin. Hvor høyt alkoholinnholdet blir er avhengig av hvilken gjærtype som benyttes, hvor høyt det opprinnelige sukkerinnholdet var og hvor lenge væsken får stå og gjære. Men alkoholinnholdet kan uansett ikke bli så mye mer ved gjæring enn 15-18 prosent, fordi gjærsoppen dør ved høyere alkoholkonsentrasjon. Sterkere drikk enn dette er basert på sats (gjæret væske) som er destillert.

Brennevin er basert på sats fra ulike råvarer, det finnes for eksempel druebrennevin (herunder konjakk), fruktbrennevin (calvados), kornbrennevin (whisky), potetbrennevin (akevitt) og sukkerbrennevin (rom). Mens brennevin er en felles betegnelse på alkoholholdig drikke fremstilt ved destillering, er sterkvin basert på vin som er tilsatt brennevin underveis i produksjonsprosessen (portvin og sherry).

Rusbrus er eksempel på en brennevinsbasert drikk som er blandet ut med brus og lignende, og som i % Vol er ganske lik styrken på øl. Selv om det er brennevin i flasken, gjør utblandingen at alkoholstyrken blir lavere.

Kilder 

Relaterte saker