Asian flush: rødmer du når du drikker alkohol?

Dersom du plages av såkalt «asian flush» og blir rød i ansiktet av å drikke alkohol bør du lese videre. Det som bare kan virke som en plagsom reaksjon skjuler kanskje en større trussel mot helsen din.

Illustrasjon. Rød farge som eksploderer på en sort bakgrunn.

Hva er «asian flush»?

«Asian flush» eller «asian glow» er en reaksjon som noen mennesker opplever etter å ha drukket alkohol. Tilstanden forårsaker ikke bare rødhet i ansiktet, men også symptomer som kløe, intens varmefølelse, kvalme, hodepine, og økt hjertefrekvens.

Noen individer kan også oppleve en migreneepisode eller forverring av astma. «Asian flush» er en fysisk respons som kan være veldig ubehagelig, og til og med farlig for noen mennesker.

Hva er årsaken til «asian flush»?

Årsaken til «asian flush» ligger i en genvariant som fører til at kroppen ikke produserer nok av et et spesielt enzym kalt aldehyd dehydrogenase 2 (ALDH2). Enzymer er som hjelpere i kroppen som bryter ned stoff, og ALDH2 skulle ha brutt ned acetaldehyd, et giftig stoff som dannes når alkohol blir fordøyd. Når dette enzymet mangler, hoper acetaldehyd seg opp i kroppen når man drikker alkohol, og kan forårsake de ubehagelige symptomene①②.

Selv om noen feilaktig tror at dette er en allergisk reaksjon mot alkohol, er det faktisk en genetisk variasjon som forårsaker symptomene.

«Asian flush» er spesielt vanlig blant folk med østasiatisk bakgrunn, som kinesere, japanere og koreanere. Omtrent 30 til 50 % av disse opplever denne reaksjonen. Imidlertid er det viktig å merke seg at «asian flush» ikke er begrenset til en spesifikk etnisk eller geografisk gruppe①③. Å få en reaksjon på alkohol kan forekomme blant alle, så lenge det giftige stoffet fra alkoholen ikke blir brutt ned.

Hvordan forhindre «asian flush»?

Noen mennesker bruker antihistaminer i et forsøk på å forhindre «asian flush». Selv om disse medisinene kan maskere symptomene, løser de ikke det underliggende problemet med enzymmangelen. Bruken av antihistaminer for dette formålet kan føre til alvorlige konsekvenser for helsen og potensielt øke risikoen for visse krefttyper.

Den beste måten å forhindre «asian flush» på er å begrense eller unngå å drikke alkohol. For deg som fortsatt ønsker å drikke alkohol kan det være lurt å ta kontakt med fastlegen din for å forstå risikoene og få råd som gjenspeiler din situasjon.

 

Relaterte saker