Allergisk reaksjon forsterkes av alkohol
Visste du at alkohol både kan utløse og forsterke en allergisk reaksjon? Her får du forklaringen på sammenhengen mellom allergi og alkohol.
Har du hatt hodepine etter at du har drukket alkohol? Hvis du er allergiker kan det være tegn på at du har fått en allergisk reaksjon. Du kan nemlig ha lavere toleranse for hva du reagerer på hvis du drikker alkohol.
Hva er en allergisk reaksjon
En allergisk reaksjon er når kroppens immunsystem reagerer på stoffer (allergener) fra omgivelsene som vanligvis ikke er sykdomsfremkallende. Dette er en overfølsomhetsreaksjon som involverer immunsystemet, og alle slike reaksjoner er klassifisert som allergier.
Allergisk reaksjon på grunn av alkohol
Alkoholen kan både forsterke og utløse en allergisk reaksjon mot mat. Allergi ovenfor enkelte matvarer eller pollen kan gi lavere toleranse for hva du reagerer på og føre til en kraftigere reaksjon hvis du drikker alkohol. Når immunsystemet kommer i kontakt med allergenet man reagerer på, blir tarmslimhinnene påvirket av alkoholen og gjør tarmen mer lekk.
Alkohol øker tarmens gjennomtrengelighet for fremmedstoffer. I tillegg reduserer alkohol kroppens evne til å bryte ned histamin. I pollensesongen kan alkoholbruk føre til en forverring av allergisymptomer.
Dette skjer når du får en allergisk reaksjon:
Når kroppen utsettes for noe den er allergisk mot, skiller immunforsvaret ut histamin. Histaminet gjør at blodkarene utvider seg og slimhinnen hovner opp.
Dette skaper en allergisk reaksjon og kan gi utslag som hodepine, rennende øyne, utslett og nedsatt blodtrykk.
Du kan også reagere på histaminer selv om du i utgangspunktet ikke er allergisk. Dersom du opplever en allergisk reaksjon etter at du har drukket alkohol, skyldes dette mest sannsynlig allergener som er tilsatt alkoholen.
Allergener i alkohol
Det er lite som tyder på at den allergiske reaksjonen kommer av alkoholen (etanol), men alkoholholdige drikker er sammensatt av mange forskjellige ingredienser som man kan reagere på.
Histamin og tyramin
Både øl, vin og sprit kan inneholde det biogene aminet histamin, som produseres under gjæringsprosessen. Rødvin har vanligvis høyest innhold, men mengden varierer sterkt i de ulike vinene. Et annet biogent amin er tyramin, som er typisk i musserende viner.
Svovel
Svovel i ulike former brukes som konserveringsmiddel i vin. Svovelforbindelser kan forverre symptomene hos astmatikere, forårsake astmatisk snue og forverre atopisk eksem.
Sulfitt
Sulfitt finnes i både vin og øl og kan føre til overfølsomhetssymptomer som tungpustethet. Sulfittinnholdet i de ulike vintypene varierer, blant annet fordi det reduseres under lagring. Hvitvin inneholder ofte en del sulfitt da det brukes som blekemiddel.
E-stoffer
Alkohol inneholder gjerne ulike E-stoffer. Tilsetningsstoffene brukes for å gi vinen, likøren og brennevinet bedre lukt, farge og aroma. Mange kan oppleve symptomer som eksem og astma av fargestoffer. Hos overfølsomme personer kan sorbinsyre føre til hudirritasjoner og rødhet rundt munnen.
Gluten
Gluten er et protein som finnes i kornsorter som hvete, bygg og rug. Nesten alt øl inneholder gluten, siden det lages av maltet og umaltet korn. Selv om du ikke har cøliaki kan andre deler av immunforsvaret reagere på gluten og resultere i magesmerter, diaré, oppblåsthet, luftplager og tretthet.
Allergimedisinens effekt på alkohol
Allergimedisiner inneholder antihistaminer. En kombinasjon av alkohol og antihistaminpreparater kan påvirke konsentrasjonsevnen og våkenhetsgraden din. Bivirkningene kan forsterkes, samtidig som legemiddelets nedbrytning i leveren påvirkes.
Overfølsomhet for tilsetningsstoffer i alkohol, vil sjelden gi utslag på allergitester. En bevissthet rundt hvordan kroppen reagerer på ulike drikkevarer er derfor rådet dersom du plages av eksem, hudrødme, mageproblemer, kløe i øyne og nysing.
Ingen krav til innholdsmerking av alkohol
Alkoholholdige drikker er ofte sammensatt av en mengde ingredienser. Det er per i dag ingen krav til innholdsmerking av alkohol. Det gjør at informasjon om ingredienser, kalorier og sukkerinnhold kan være utfordrende å finne ut av. Med tanke på at alkohol gjerne inneholder tilsetningsstoffer som kan være allergifremkallende, er det ekstra viktig for personer med allergi og diabetes å kjenne innholdet i alkoholholdig drikke. Da man i tillegg vet at personer som vanligvis ikke har en intoleranse likevel kan reagere på følgestoffer i alkoholen, er dette en utfordring.
Visste du at alkoholholdig drikke kan inneholde stoffer som fremkaller allergiske reaksjoner?
Dette har andre svart
25%
Ja, selvsagt!
57%
Nei, men nå vet jeg!
18%
Vil se hva andre har svart.
Astma og allergiforbundet – Alkohol og allergi, 2017.
Store medisinske leksikon – Allergisk reaksjon – lesedato: 03.03.23