Emilie og Gard prøver hvit januar

For å inspirere og motivere skal Tiktok profilene Emilie og Gard (@mankegard) prøve seg på hvit januar. De skal avstå fra alkohol en måned og dokumentere erfaringene på sine profiler.

Bilde av Emilie og Gard som står oppstilt foran kamera med teksten Hvit januar - i front

I januar skal Av-og-til følge Emilie og Gard når de begir seg ut på et for dem nytt prosjekt: En hel måned uten å røre alkohol. Dette kaller vi hvit måned, og gjør man det på nyåret kaller vi det hvit januar. 1 av 4 nordmenn sier de har vurdert å ta en hvit måned – og blant unge voksne svarer hele 2 av 4 det samme. Når Emilie og Gard dokumenterer det hele på Tiktok kommer vi tett på deres personlige erfaringer underveis. Kanskje hvi måned er noe for deg også? Følg det hele på Av-og-til sin Tiktok-konto, samt på kontoene til Emilie og Gard.

Gard, hva er din motivasjon for å gjennomføre hvit januar?

For min del handler det om å få en fresh start på det nye året, innarbeide gode vaner og ta vare på både mental og fysisk helse etter en desember med mye god mat og drikke. I tillegg er det en fin anledning til å stoppe opp og få et bevisst forhold til at man kanskje ikke trenger å drikke alkohol ute på byen eller i sosiale settinger.

Hva tror du kommer til å bli den største utfordringen med å prøve å gjennomføre hvit januar?

Jeg er såpass offensiv at jeg tror dette skal gå veldig bra. Den største utfordringen blir nok når gutta drar i gang noe gøy og jeg må holde meg edru mens de bøtter ned. I tillegg skal jeg på litt konserter, og da er jeg vant med å ta meg en øl for hyggens del. Det kan bli spennende uten!

Gard og Emilie smiler og ler

Emilie, hvorfor hvit måned?

Jeg har lyst til å erfare hvor lett eller vanskelig det er å delta på fest uten alkohol. Jeg vet at enkelte som ikke drikker velger å holde seg hjemme fremfor å dra ut, selv om de er venner med de som er på festen. Kanskje får jeg et lite innblikk i deres situasjon? Forhåpentligvis kan jeg undersøke om det er noe jeg kan gjøre for å inkludere de som ikke drikker. Jeg er også spent på reaksjonene jeg får. Jeg lurer på om noen jeg kjenner vil være negative til valget mitt om å holde meg edru.

Hva tror du kommer til å bli den største utfordringen med å prøve å gjennomføre hvit januar?

Jeg har aldri vært blant dem som drikker mest i utgangspunktet, så det vil neppe være sånn at jeg får noen voldsomme abstinenser. Jeg tror heller ikke jeg kommer til å gå på noen smell. Det kan hende jeg føler meg litt utenfor, og jeg er redd for å føle meg litt uvelkommen, hvis det er sånn at noen ikke liker å feste med folk som ikke drikker.

Relaterte saker