1 av 4 nordmenn har vurdert hvit måned

Hver fjerde nordmann har vurdert å ta en hvit måned, altså la være å drikke alkohol i en måned. Det viser en undersøkelse Ipsos har gjort for Av-og-til.

Ung mann på tur i fjellet, han sitter med en kopp kaffe og ser utover snødekket fjell.

Generalsekretær i Av-og-til, Ragnhild Kaski, mener det er mange gode grunner til å ta seg en slik pause.

– Å redusere alkoholdrikkingen i en måned bidrar til at du blant annet sover bedre, får bedre treningseffekt og sterkere immunforsvar. Enda viktigere viser forskning at det også bidrar til redusert alkoholinntak over tid – også etter at måneden er over. Det er en stor gevinst, sier Kaski.

Ragnhild Kaski

Hun peker blant annet på at kutt over tid kan redusere risikoen for alvorlige sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdommer og diabetes.

– Det at så mange har vurdert hvit måned, er en god nyhet. Jeg håper mange opplever det som en positiv erfaring, sier Kaski, som selv forsøker seg på hvit januar i år.

Trenger ikke å slutte å drikke

Spesielt etter en tid med litt ekstra drikking, er mange motiverte til å drikke mindre alkohol i en måned.

Hun sier at løsningen for mange er å gjennomføre hvit måned, men påpeker at du ikke behøver å kutte ut all alkohol, og at selv en reduksjon vil ha stor effekt.  Det er venter heller ingen skjennepreken om man sprekker underveis.

– Det er ikke verdens undergang om man sprekker. Slaget er på ingen måte tapt. Kom deg opp på hesten igjen og fortsett der du slapp. Husk at for hvert eneste glass alkohol du kutter, så vil du oppnå en positiv effekt, understreker Ragnhild Kaski, som har følgende seks råd for å lykkes.

Relaterte saker