«Alarmtelefonen for barn og unge» om fulle foreldre

I utlandet er barna ekstra avhengige av deg. Sylwia Obuchowicz i Alarmtelefonen for barn og unge ber foreldre huske på at også barna skal ha en trygg og god ferie.

Sylwia Obuchowicz i Alarmtelefonen for barn og unge

– Det kan virke som om foreldre slipper hemningene litt på ferie, og kanskje spesielt i utlandet hvor alkoholen er billigere. En del tenker kanskje at det er større aksept for å unne seg alkohol både oftere og på et tidspunkt på dagen hvor man under andre omstendigheter ikke ville drukket, sier Obuchowicz.

Hun forteller at Alarmtelefonen for barn og unge jevnlig får henvendelser fra barn og unge som opplever at foreldrene drikker for mye på ferie i utlandet.

– Mange av barna som tar kontakt med oss fra utlandet forteller at foreldrene er veldig fulle, at de er sinna, at de blir kjefta på. Eller de beskriver foreldre som krangler i fylla.

– Problemet øker gradvis

Flere av telefonene Obuchowicz har mottatt, har vært så sterke at de har brent seg fast.

– Jeg husker spesielt en henvendelse fra en jente på 16 som gjorde sterkt inntrykk på meg. Hun ringte og fortalte at hun var på ferie med pappaen sin og to søsken i utlandet. Pappaen hadde drukket og vært full gjennom hele ferien, og jenta måtte ta hele ansvaret for sine yngre søsken, sier Obuchowicz.

Hun forteller at telefonen til alarmtelefonen først kom da ferien gikk mot slutten.

– Jenta gråt da hun ringte oss fordi hun var bekymret for avreise, og om pappaen var i stand til å reise hjem sammen med dem.

Alarmtelefonen for barn og unge løste saken med å kontakte familien til barna i Norge. De beskrev situasjonen, og ba dem reise ned og bringe hjem barna.

Heldigvis er så alvorlige saker sjeldne, også hos Alarmtelefonen, men Obuchowizc forteller at de får mange henvendelser fra barn og unge som opplever at foreldrene drikker for mye, både i sommerferien og resten av året.

– Det som bekymrer oss litt er at det virker som det er bekymringer som gradvis øker, og det synes vi aldri er bra, at det er flere barn som opplever å se sine foreldre fulle, sier Obuchowicz.

– Ring alarmtelefonen hvis du er i tvil

Hun tror mange foreldre ikke vet hvor raskt barn merker endring hos voksne som drikker alkohol.

– Barn merker vanligvis raskere at foreldre endrer adferd når de drikker, enn det foreldrene selv tror. Barn som ringer oss fordi foreldrene er fulle, forteller at de blir veldig redde, de gråter og de føler seg utrygge. Vårt inntrykk er at dette forsterkes i utlandet, fordi de er utenfor sitt vante miljø, og ikke har kjente voksne eller øvrig familie å henvende seg til hvis de trenger hjelp eller trøst, sier Obuchowicz

Nå ber hun foreldre som skal på ferie tenke seg om.

– Uansett hvor du er i verden med dine barn, så er du en mamma og du er en pappa. Ditt viktigste ansvar er å sørge for at barna dine har en trygg voksen å støtte seg på.

– I utlandet er barna helt avhengige av deg. Da blir det ekstra viktig at du er der for dem, sier hun.

Obuchowicz har en klar oppfordring til voksne som ser barn ha det vanskelig i ferien:

– Ring oss! Også når du er i tvil. Det er bedre å ringe en gang for mye enn en gang for lite. Vi gir råd både til barn og voksne, og du kan være helt anonym hvis du ønsker det, sier hun.

Her kan du ta kontakt 

Relaterte saker