Godt alkoholfritt

Alkoholfrie alternativer blir mer og mer populært. De siste årene har det også kommet mange nye tilbydere på markedet. Hva bør du prøve, og hva passer best til ulike anledninger?

Godt alkoholfritt. Fire lyse drinker med lime

Denne artikkelen er basert på innspill fra Vinmonopolet, Leske og andre tilbydere av alkoholfri drikke.

Det selges stadig mer alkoholfritt her i landet, og utvalget blir stadig større. Men mange lurer kanskje på hvor de skal starte når de skal utforske alternativene. Her er noen råd til deg som vil teste alkoholfritt.

Finn din alkoholfrie favoritt

Noen ganger drikker vi bare for kosens skyld. Her er våre tips til hva du bør drikke basert på hva du vanligvis liker å drikke av alkohol.

Alkoholfritt til mat

Mange er også opptatt av hva de skal velge når de skal finne alkoholfri drikke som passer til en spesiell matrett. Her er våre tips til hva du bør drikke til ulike matretter og anledninger.

Tre tallerkener med sushi som danderes pent

Når du skal spise..

Fårikål, da kan du teste en 50-50 blanding av vørterøl og eplemost

Reker, da kan du teste en alkoholfri sider med smak av sitrus, eller et lyst alkoholfritt øl

Sushi, da kan du teste grønn te

Asiatisk mat, da kan du teste hylleblomstdrikk

Fete kjøttretter, da kan du teste en lys alkoholfri lager eller en frisk eplemost

Fisk, da kan du teste en sitrusbusert kombucha eller en syrlig limonade

Visste du at?  

Eplemost blir ofte anbefalt som alkoholfritt alternativ, og smaker godt til mye. Programleder Anne Rimmen er blant dem som har eplemost som sin alkoholfrie favoritt. Men visste du at det har stor betydning hvilken sort du velger?

Most laget på eplesorter som Aroma og Inger Marie er runde og litt søte i smaken, og passer best til søte retter. Gravenstein og James Grieve er mer syrlige og passer som friske alternativer til fete retter, eller til retter med syrlighet, som fiskeretter som er smaksatt med sitrus.

Tips når du skal servere alkoholfritt

 • Ta utgangspunkt i tilbehøret

  Skal du velge drikke til mat er det lurt å ta utgangspunkt i tilbehør som vanligvis brukes til retten. Retter som passer med tyttebær smaker for eksempel godt sammen med en tyttebærdrikk, retter som er gode med eplekompott kan gjerne matches med en eplekombucha.

 • Frisk og fruktig drikke til fet mat

  En generell regel er at frisk drikke renser opp fettet, slik at drikke med god fruktighet og konsentrasjon passer godt med fet mat.

 • Start med citrus

  Vil du lage egne drinker, start med sitrus! Sitrusfrukter er anvendelige ingredienser som passer i de fleste drinker.

 • Lag selv

  Mange alkoholfrie alternativer er det lett å lage store kvantum av selv! Lag for eksempel en egen iste ved å koke opp vann, legg i dine favorittsmaker, bland med honning eller sukker, og sett til avkjøling kjøleskap.

 • Pynt glassene

  Understrek feststemningen også når du serverer alkoholfritt. Bruk fine glass og pynt gjerne med urter, frukt i skiver eller friske bær som passer til drikken.

 • Øl med citrus

  Alkoholfritt øl smaker ofte litt mindre enn sine alkoholdige alternativer. Derfor kan det være lurt å velge en alkoholfri øl med sitrusinnsalg, noe som gjør forskjellen mindre.

Relaterte saker