Gode alkoholfrie alternativer

De siste årene har det kommet mange nye alkoholfrie alternativer. Hva bør du prøve, og hva passer best til ulike anledninger?

Det selges stadig mer alkoholfritt her i landet, og utvalget blir stadig større. Men mange lurer kanskje på hvor de skal starte når de skal utforske alternativene. Her er noen råd til deg som vil teste alkoholfritt.

Finn din alkoholfrie favoritt

Noen ganger drikker vi bare for kosens skyld. Her er våre tips til hva du bør drikke basert på hva du vanligvis liker å drikke av alkohol.

Kombucha og gravide 

Ikke alle typer kombucha kan drikkes av gravide

Alkoholloven definerer alkoholfri drikk som drikketyper som inneholder under 0,7 volumprosent alkohol, og norske helsemyndigheter anser drikke som inneholder mindre enn 0,7 volumprosent alkohol som et produkt som også gravide kan drikke uten å være bekymret for alkoholens negative virkninger. OBS! Noen typer kombucha inneholder mer alkohol enn dette, så sjekk på flasken for å forsikre deg om at kombuchaen har lav nok alkoholprosent.

Alkoholfritt til mat

Mange er også opptatt av hva de skal velge når de skal finne alkoholfri drikke som passer til en spesiell matrett. Her er våre tips til hva du bør drikke til ulike matretter og anledninger.

Når du skal spise…

Fårikål, da kan du teste en 50-50 blanding av vørterøl og eplemost

Reker, da kan du teste en alkoholfri sider med smak av sitrus, eller et lyst alkoholfritt øl

Sushi, da kan du teste grønn te

Asiatisk mat, da kan du teste hylleblomstdrikk

Fete kjøttretter, da kan du teste en lys alkoholfri lager eller en frisk eplemost

Fisk, da kan du teste en sitrusbusert kombucha eller en syrlig limonade

Visste du at?  

Eplemost blir ofte anbefalt som alkoholfritt alternativ, og smaker godt til mye. Programleder Anne Rimmen er blant dem som har eplemost som sin alkoholfrie favoritt. Men visste du at det har stor betydning hvilken sort du velger?

Most laget på eplesorter som Aroma og Inger Marie er runde og litt søte i smaken, og passer best til søte retter. Gravenstein og James Grieve er mer syrlige og passer som friske alternativer til fete retter, eller til retter med syrlighet, som fiskeretter som er smaksatt med sitrus.

Tre om alkoholfritt

Vi har snakket med et knippe profiler som har utforsket utvalget. Hva anbefaler de å drikke når du skal velge alkoholfritt?

Oda Weider-Krog

Oda driver til vanlig podkasten Familieliv, og kommer med et alternativ hun likte godt da hun gikk gravid.

Foto: Solveig Bergli Selj/@solveigselj

1. Hva er din favorittdrikk?

Iste!

2. Hvorfor liker du den?

Under begge graviditetene mine og i den første ammeperioden var jeg fascinerende tørst, og samtidig dårlig til å drikke bare vann. Det blir jo også en smule kjedelig i lengden. Så jeg lagde egen iste! Supergodt, superenkelt og du får akkurat den smaken du vil ha.

Odas oppskrift på iste:

Lag 1 liter med f.eks. Earl Grey. Den må være litt ekstra sterk for nok smak så jeg brukte to poser. La den trekke lenge og mens vannet er varmt har du i 1 spiseskje honning, litt rørsukker eller 2-3 suketter for søtning. Inn i kjøleskapet og voilá, nydelig iste etter noen timer!

3. Hva mener du er den perfekte anledningen til å drikke den?

På varme sommerdager, og ellers dager der du er tørst men har lyst på annet enn vann.

Alexander Jones

Alexander er sommelier og ansvarlig for salg og produksjon av Leskes egne alkoholfrie drikker.

1. Hva er din favorittdrikk?

Jeg er glad i vannkefir! Det er en probiotisk drikk som kan være bra for magen, som også smaker godt. Den lages av en sukkerblanding og kefirkorn, og den gjennomgår en laktisk fermentering. Det er en drikk som i dag ikke selges fordi den endrer seg så mye fra dag til dag. Lar man den stå lenger blir den for eksempel surere, fordi gjæren spiser opp sukkerkornene.

2. Hvorfor liker du den?

Den er spennende og kompleks, og gir store muligheter for variasjon. Man kan tilsette ulike typer bær, frukter og grønnsaker, og la den stå kortere eller lenger for å variere smaken. Og så smaker den frisk og godt! Det at den også er bra for magen er en hyggelig bonus.

3. Hva mener du er den perfekte anledningen til å drikke den?

Vannkefir er perfekt å lage som et hjemme-eksperiment og for å leke seg med. Det er en god og annerledes drikk det kan være gøy å overraske gjester med når du inviterer til samling hjemme.

Irina Lee

Irina er journalist, foredragsholder og forfatter av boken Alkoholfri, og en av dem som i voksen alder har gått all in for alkoholfritt.

Foto: Charlotte E. Wiig

1. Hva er din favorittdrikk?

Boblevann! Det kan godt være hjemmeboblet, eller Bris med mango og papayasmak – uten isbiter.

2. Hvorfor liker du den?

I tillegg til smaken, har jeg sansen for de kullsyreholdige boblene når jeg drikker. Jeg liker den også som en tørstedrikk – og at jeg kan drikke så mye jeg vil, så ofte jeg vil.

3. Hva mener du er den perfekte anledningen til å drikke den?

Boblevann passer til alt! Jeg drikker det til frokost, lunsj og middag på hverdager. Ved festlige anledninger blir jeg glad når jeg får servert boblevann i stetteglass. Da slipper jeg følelsen av å være en kjedelig gjest, som «bare» drikker vann. Hvis du i tillegg spanderer en skive med lime oppi glasset… ja, da danser jeg snart på bordene!

Tips når du skal servere alkoholfritt

 • Ta utgangspunkt i tilbehøret

  Skal du velge drikke til mat er det lurt å ta utgangspunkt i tilbehør som vanligvis brukes til retten. Retter som passer med tyttebær smaker for eksempel godt sammen med en tyttebærdrikk, retter som er gode med eplekompott kan gjerne matches med en eplekombucha.

 • Frisk og fruktig drikke til fet mat

  En generell regel er at frisk drikke renser opp fettet, slik at drikke med god fruktighet og konsentrasjon passer godt med fet mat.

 • Start med citrus!

  Vil du lage egne drinker, start med sitrus! Sitrusfrukter er anvendelige ingredienser som passer i de fleste drinker.

 • Lag selv!

  Mange alkoholfrie alternativer er det lett å lage store kvantum av selv! Lag for eksempel en egen iste ved å koke opp vann, legg i dine favorittsmaker, bland med honning eller sukker, og sett til avkjøling kjøleskap.

 • Pynt glassene

  Understrek feststemningen også når du serverer alkoholfritt. Bruk fine glass og pynt gjerne med urter, frukt i skiver eller friske bær som passer til drikken.

 • Øl med citrus

  Alkoholfritt øl smaker ofte litt mindre enn sine alkoholdige alternativer. Derfor kan det være lurt å velge en alkoholfri øl med sitrusinnsalg, noe som gjør forskjellen mindre.

Relaterte saker

Alkohol og demens

Angst, depresjon og alkohol

Hvordan påvirkes hjertet av alkoholen?