Askim Frukt- og Bærpresseri: – Hver årgang er forskjellig
Eventyret begynte i et kjellerlokale i 1936, og allerede samme år oppstod deres største suksess: eplemosten. Men Askim Frukt- og Bærpresseri hadde ingen planer om å hvile på laurbærene.
– For noen år siden utviklet vi en serie eplemoster vi kalte «Årgang Askim», som var gode alternativer til både rødvin, hvitvin og aperitiff. Det som er spennende er at hvert år gir nye varianter av Årgang Askim, med egne smaksopplevelser. Fordi hver årgang er forskjellig, på samme måte som at hver sommer er det.
Astrid Lier Rømuld er daglig leder i Askim Frukt- og Bærpresseri. Hun forteller at det i den anerkjente «Årgang»-serien finnes fem ulike varianter. Den ene, «Årgang Summerred 2018», vant prisen «Det Norske Måltid» i 2018. Tre andre, «Eple&Aronia», «Aroma» og «Eple&Ingefær», har fått Spesialitetsmerket.
Om Spesialitetsmerket
Spesialitetsmerket er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke som er basert på gode norske råvarer, som gjerne må være laget etter lokale oppskrifter, og som godkjennes av en fagjury med høy kompetanse.
– Det er inspirerende å følge med utviklingen i Østfold – dere har mange dyktige mat og drikkehåndverkere. Med Askims nye produkter i kategorien lokaldrikke i særklasse begynner dere å bli lagt merke til nasjonalt, uttalte en tydelig imponert Nina Sundqvist, administrerende direktør i Stiftelsen Matmerk i forbindelse med utdelingen av merket.
Saft som løsning
På 30-tallet var det ikke vanlig med frysere. Derfor var det om å gjøre å ta vare på råvarene på best mulig måte. Løsningen var konservering, og frukt- og bærsaften ble til. Slik kunne man nyte råvarene gjennom vinteren – og ikke bare i sesong.
– Alle som hadde frukt og bær leverte det inn i kjelleren vår i Askim, hvor det hele startet for oss. Tilbake fikk de konservert ferske råvarer til saft, forteller Rømuld.
Hva er filosofien deres?
– Vi har en ganske enkel filosofi. Den handler om å lage god drikke til alle, både til små og store anledninger. Alkoholfri drikke har vi alltid laget, men den senere tiden har vi ønsket å utvikle enda tydeligere alkoholfrie alternativer. Derfor lanserte vi «Årgang Askim» eplemoster, hvor målet har vært å bli det beste alkoholfrie alternativet til god mat.
– Vår største
Hvis dere må velge en favoritt blant deres egne?
– Vår klassiske eplemost som vi har laget siden 1936 er nok vår egen favoritt fremdeles. Servert iskald fra kjøleskapet, gjerne tilsatt litt Bris eller Farris. Den er det veldig mange som har vokst opp med, og som vi aldri går lei av. Vårt største produkt, understreker Askim-sjefen.
Rømuld tror alkoholfrie alternativer har blitt stadig mer populært fordi det har blitt satset mer på området, og fordi folk har blitt mer opptatt av mat og drikke.
– Folk har ønsket seg noe annet å velge i enn brus, og markedet har vært klar for noe nytt.
– Gode minner, god mat
I januar er det mange som prøver seg på en hvit måned. Hva synes dere om det?
– Vi har ikke vært så opptatt av dette. Men vi lager produkter som kan nytes til de fleste måltider, og hvis våre eplemoster kan bidra til å skape gode minner og gode mat- og drikkeopplevelser for både små og store, så er vi fornøyd.
Hun har imidlertid noen gode tips til de som skulle ønske å prøve en alkoholfri periode.
– Se etter nye produsenter og nye produkter der du handler. Det lanseres hele tiden nye drikker, og de siste årene har det skjedd mye spennende utvikling på blant annet norske råvarer fra lokale produsenter, oppfordrer hun.
Brer om seg
Stadig flere har omfavnet Askims alkoholfrie alternativer. Mange restauranter og serveringssteder har oppdaget «Årgang-serien». Den selges på Meny og noen varianter finnes på Vinmonopolet.
– Vi ønsker at våre drikker skal være en del av «ukesmenyen» – når man trenger noe friskt og godt å drikke. Kald eplemost er nydelig både til frokost, lunsj og middag. I disse tider anbefaler vi varm solbærsaft,blåbærsaft, eller bringebærsaften vår – norske bringebær smaker fantastisk også på flaske!