Er champagnefrokost på 17. mai en god idé?

- Det er betenkelig at barnas store festdag er den dagen i året det er sosialt akseptert å drikke alkohol til frokost, sier Randi Hagen Eriksrud i alkovettorganisasjonen Av-og-til. 

I dagene før nasjonaldagen går mange barn rundt med sommerfugler i magen. Selv om årets feiring blir annerledes enn tidligere, er mange spente på hva nasjonaldagen skal bringe.

Blir det is og pølser? Får vi se et korps? Og blir det noen leker i parken?

Dessverre vil noen barn også i år oppleve at deres store festdag blir preget av at de voksne de er sammen med, drikker for mye.

– Jeg er ekstra bekymret for nasjonaldagen i år. Siden det er mindre organisert program frykter jeg at mange vil feire hjemme, drikke mer alkohol og kanskje slippe en del av hemningene de normalt har ute blant folk, konstaterer Randi Hagen Eriksrud i Av-og-til.

1 av 4 mener det drikkes for mye rundt barn på 17. mai

En undersøkelse Respons gjorde på oppdrag fra Av-og-til i 2019 viser at mange reagerer på alkoholbruk rundt barn på nasjonaldagen.

– 17. mai skal være barnas store festdag. 1 av 4 sier at de synes det drikkes for mye rundt barn på 17. mai, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til.

Av-og-tils undersøkelse tyder på at utfordringene er størst i de store byene. I byer med mer enn 100.000 innbyggere mener 33 prosent at det drikkes for mye på 17. mai med barn til stede, mens kun 15. prosent svarer det samme i bygder. Landsgjennomsnittet ligger på 24 prosent.

Champagnefrokosten vokser frem

I de siste årene har man i de største byene sett at fenomenet «champagnefrokost» har vokst fram.-

– Morgenen på 17. mai kan være stressende nok uten barn, men med barn kan nok mange kjenne seg igjen i at pulsen er høy når skjorter skal strykes, flagg skal huskes og man skal komme seg ut døren i tide. Når man så kommer seg til frokosten er det ikke uvanlig at man starter med å drikke alkohol på tom mage. Da går den gjerne rett til hodet, sier Eriksrud i Av-og-til.

– På nasjonaldagen er det ekstra viktig at barna har en trygg og god hånd å holde i. Ett glass eller to med champagne på tom mage kan lett gjøre deg mer beruset enn du hadde planlagt.

– Vær ekstra forsiktig under pandemien

Under den globale Covid-19-pandemien mener Eriksrud det er ekstra viktig å være forsiktig med alkohol. Alkohol kan svekke immunforsvaret ditt, og bidra til at du gjør ting du ellers ikke ville gjort.

– Det høres deilig ut å kunne slappe av og feire nasjonaldagen med champagne og vin. Men når vi blir beruset er vi gjerne mindre påpasselige, både med barna våre og hygiene. Vi er gjerne litt tettere på hverandre og tenker kanskje ikke så mye på håndvask. Min klare oppfordring er å vise alkovett på 17. mai i år: Tenk over om du skal drikke, og når du skal stoppe.

Hun oppfordrer også til å huske på at barn liker at foreldrene oppfører seg som de pleier. Når man drikker alkohol kan det være vanskelig for voksne å oppdage når det går fra trivelig til ubehagelig for barna. «Lykkepromillen» ser ganske annerledes ut for de som er små.

– Det vi opplever som positive effekter av alkohol, sånt som at du føler deg litt gladere, ler høyere eller blir litt varmere i kinnene, kan oppleves ekkelt eller ubehagelig for barna. Barn liker best foreldre som oppfører seg akkurat sånn som de pleier.

Relaterte saker