En litt for lang klem er ikke alltid kos

90 000 barn i Norge vokser opp i hjem med en mamma eller pappa som drikker for mye alkohol. I tillegg kommer alle de som har ubehagelige opplevelser med foreldres drikking innimellom. Men hvordan påvirker det egentlig barna?

Pappa og datter ute

Barn påvirkes før du gjør det

En undersøkelse gjennomført av Ipsos på vegne av Av-og-til viser at nesten halvparten av befolkningen mener det drikkes for mye alkohol med barn til stede. Når barna blir spurt, sier flertallet at de ønsker at voksne drikker null, ett eller maks to glass alkohol når de er sammen med dem.

Generalsekretær i Av-og-til, Ragnhild Kaski, sier at det ofte skal mindre alkohol til enn mange voksne tror før barn kan bli utrygge.

– Barn merker at de voksne endrer seg, gjerne før de voksne selv forstår at de er påvirket. Det voksne kan oppleve som positive effekter av alkohol, som at man ler mer, klemmer lenger eller snakker litt høyere, kan gjøre barna usikre og utrygge.

Det trenger med andre ord ikke være snakk om misbruk eller fyll før alkoholbruk påvirker barna negativt.

–  Felles for de fleste barn er at de ønsker seg foreldre som oppfører seg akkurat slik de pleier, sier Kaski.

Mange barn synes det er helt greit at foreldrene drikker litt vin eller en øl innimellom. Samtidig er det lett å undervurdere hvor raskt barna kan merke en forskjell, og vanskelig å oppdage når det går fra å være trivelig til å bli ubehagelig for barna. Derfor kan disse rådene være fine å ha med seg i både hverdag, helg og fest:

Barnas behov foran eget ubehag

Undersøkelser viser at nesten halvparten av befolkningen synes det drikkes for mye alkohol med barn til stede, og 36 % av har sett berusede voksne sammen med barn. Mange legger altså merke til foreldre som drikker litt for mye rundt barna sine. Det kan være en nevø som synes det er ubehagelig når de voksne drikker i et selskap, eller ei jente som trekker seg litt unna på ferie med mamma eller pappa. Da er det viktig at vi voksne tar grep.

–  Selv om det kan være vanskelig å vite hva vi kan gjøre, er det viktig at vi tør å handle på den vonde magefølelsen, mener Kaski. - Barnas behov må gå foran vårt eget ubehag.

Nesten 1 av 10 barn opplever at mamma eller pappa drikker for mye alkohol. Mange av disse forteller det ikke til noen. Men barn trenger voksne som ser dem.

Her er noen tips til hva du kan gjøre dersom du er bekymret for et barn: 
  • Om det er naturlig, bør du ta kontakt med barnet og vise at du ser hva som skjer
  • Forsøk å snakke rolig med foreldrene eller andre voksne, noen ganger kan er det best å vente til de er edru. Si hva du ser, og sett ord på hva du tenker
  • Snakk med andre voksne. Ser de det samme som deg? Hva kan dere sammen gjøre for å ta hånd om situasjonen?
  • Si ifra til andre personer som er tett på barnet i hverdagen, for eksempel lærere eller helseykepleiere
  • Ikke nøl med å ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge om du trenger noen å lufte tankene med

Oppfordrer til å snakke sammen

Når vi er sammen med barn bør vi huske på at «god stemning» ikke alltid er det samme for oss voksne, som for barna. Etter noen glass kan det være vanskelig for oss voksne å bedømme hvordan vi oppfattes av de små.

Og når det inviteres til fest og samling oppdager mange familier at de voksne har ulike tanker om hvor mye det er greit å drikke med barn til stede. Kaski avslutter:

– Vårt råd er å snakke sammen om alkohol for eksempel et middagsselskap eller fest. Hvis de voksne tenker over hvor mye de drikker når de samles sammen med barn, slipper barna å gjøre det.

 

Relaterte saker