Hvor mye er det greit å drikke foran barnebarna?

Besteforeldre er sentrale omsorgspersoner for barnebarn. Derfor er det viktig at besteforeldre har et bevisst forhold til hvordan de drikker alkohol når de er sammen med barnebarna sine.

For barn er det trygt når voksne oppfører seg slik de pleier å gjøre. Når voksne drikker alkohol, endrer de seg. De små endringene som at voksne ler mer og snakker høyere, kan oppleves som ubehagelig og skumle for barn. Barn oppdager raskere at voksne har drukket enn det mange tror. Barn ønsker seg besteforeldre som drikker lite samme med dem.

Reagerer annerledes på alkohol når man blir eldre

Kroppen reagerer annerledes på alkohol når man blir eldre. Eldre tåler ikke like mye alkohol som tidligere, og får høyere promille som varer lenge. Det er det viktig å være bevisst på når man drikker alkohol, og spesielt når man er sammen med barnebarn.

Råd til besteforeldre

  1. Bruk alkovett. Tenk igjennom på forhånd om du skal drikke, og i så fall hvor mye, når det er barn til stede.
  2. Om dere er flere voksne til stede, avtale hvordan dere skal håndtere alkohol rundt barna. Hva er greit? Og hva er ikke greit? Det kan også være lurt at minst en er edru og kan kjøre bil dersom det skulle oppstå noe.
  3. Være en rollemodell for barnebarna. Vis dem at det går an å kose seg uten alkohol, og bruk gjerne tiden med barnebarna til å teste ut noen av det gode alkoholfrie som er kommet på markedet.

Hvor mye synes du det er greit å drikke når du er sammen med barnebarna dine?

Dette har andre svart

32%

Ingenting

65%

1-2 glass

3%

Flere enn 3 glass

Relaterte saker

–Jeg vil være en barna mine kan stole på om noe skjer

– Rekk opp hånda, og si ifra om det som ikke er greit

– Barna våre skal sleppe at me foreldre endrar oss på grunn av alkohol