Minnene som varer evig: Historier fra virkeligheten

Alle foto: Lars Olav Dybvig

Hvert år får Av-og-til høre mange historier fra mennesker som i oppveksten opplevde at mamma eller pappas alkoholproblemer ble deres problem.

For 90.000 barn vokser opp med foreldre som drikker for mye. I tillegg kommer alle de som har ubehagelige opplevelser med foreldres drikking innimellom. Her kan du lese noen av sommerminnene de helst vil glemme.

Campingturen

Om sommeren drakk mamma mye alkohol. Vi var ofte alene med henne i campingvogna noen uker, før pappa gikk på ferie. Da dro hun enten på fest i en av nabovognene, eller så satt hun alene og drakk. Somrene mine handlet som oftest om å passe på mamma. Søsteren min og jeg delte på å prøve å få henne til å legge seg, men som regel sovnet hun på sofaen med røyken i hånden. Da tittet vi gjennom vinduet på skift for å sørge for at hun ikke tente på seg selv eller noe rundt. De minnene har satt seg.

Mamma sov til langt på dagen mens vi var ute med venner. Når kvelden kom var hun som regel så full at hun ikke la merke til om vi kom hjem eller ikke. Ferier var preget av mye usikkerhet, ustabilitet og utrygghet. Det er et ansvar ingen barn burde ha.

Jeg husker spesielt en kveld, da mamma tok med seg en vindunk til naboen. Utover natten begynte vi å lure på hvor hun var og gikk for å lete. Vi fant henne i en grøft; hun hadde falt utenfor en betongtrapp. Vi vet ikke hvor lenge hun hadde ligget der.

En annen gang da jeg var 5-6 år, var mamma på fest hos en nabo. På vei tilbake datt hun utenfor et gjerde og endte i grøften. Dagen etter fortalte hun om den fulle naboen som hadde falt utenfor gjerde og endte i grøften kvelden før.

Nå er jeg 25 år, men får fortsatt en klump i magen når jeg er på ferie, eller prøver å nyte en sommerkveld. Klumpen kommer snikende når solen går ned og jeg hører folk åpne ølbokser.

– Siri –

Hytteturen

Broren min og jeg var med min far og hans kone på hyttetur. De begynte å drikke som vanlig, og vi ble overlatt til oss selv og prøvde å leke ute i fred. Fars kone kranglet alltid i fylla, både med ham og oss, men mest med meg. Jeg var 9-10 år og broren min var kanskje 6. Hun begynte denne gangen også, og jeg ble tvunget til å høre på alt det fæle hun hadde opplevd i oppveksten sin, og hvor ulydige jeg og min bror var.

Vanligvis pleide min far å sitte og høre på, men for en gangs skyld tok han affære. Så han kjørte oss hele veien hjem – i påvirket tilstand – mens kona hans satt igjen på hytta, helt alene.

-Petter-

Så han kjørte oss hele veien hjem – i påvirket tilstand – mens kona hans satt igjen på hytta, helt alene.

Alkohol skaper utrygghet for barna

Generalsekretær Ragnhild Kaski i alkovettorganisasjonen Av-og-til mener disse historiene er en viktig påminnelse.

– Historiene viser hvor viktig det er at vi alle tenker over hvordan vi drikker rundt barn om sommeren, og at vi tør å ta grep dersom vi ser voksne som drikker for mye rundt barn. Det kan bety alt for barnet.

Og barn merker raskere at voksne forandrer seg når de drikker alkohol enn det de voksne tror. Etter noen glass kan det være vanskelig for voksne å bedømme hvordan de oppfattes av de små.

– Når barn og unge er tilstede kan det derfor være en god idé at du tenker deg ekstra godt om når det gjelder alkoholbruk. Vi anbefaler null, ett eller maks to glass når du er sammen med barna, avslutter Kaski.

Alle historiene i artikkelen er gjengitt med anonyme navn og med tillatelse fra dem som har fortalt historien selv.

Gå til toppen av siden.

Relaterte saker