Slik påvirker alkohol treningen din

Fire av fem nordmenn trener minst én gang i uka. Vi elsker trening! Men hvordan påvirkes treningen og prestasjonen din om du drikker alkohol?

Ung jente på joggetur som lener seg på knærne.

Det kommer stadig mer forskning i forbindelse med alkohol og helse. Alkohol øker risikoen for å utvikle over 200 sykdommer. Det finnes ingen sikker nedre grense for hva som er trygt å drikke. Hvert glass du kutter, gjør godt for helsa.

Alkohol anses som et prestasjonshemmende middel i idretten og det er bred enighet om at alkohol ikke bør inntas i forbindelse med trening og sportslige aktiviteter.

Alkohol vil kunne hemme prestasjon både på kort og lang sikt, og både mens du har promille i blodet – og etter at promillen er ute av kroppen. Er du opptatt av trening og resultater, kan det å redusere alkoholinntaket ha mye å si.

Alkohol påvirker treningen og prestasjonen din på følgende måter:

  • Ødelegger restitusjon
  • Hemmer opptak av næring
  • Forstyrrer blodsukkeret ditt
  • Kalori- og vektøkning
  • Svekker ferdigheter og øker risiko for helseskader
  • Ettervirkninger av alkoholbruk – “dagen derpå”

Under kan du lese mer om de ulike virkningene.

Ødelegger restitusjon

Enten du driver med mosjon eller toppidrett er det viktig med restitusjon. Restitusjon innebærer at man fyller opp med væske og næring, og hviler kroppen slik at den kan hente seg inn og gjøre seg klar for nye utfordringer. Restitusjon er også viktig for å kunne tåle større treningsbelastninger og forhindre overtrening, skader og sykdom.

En av de viktigste årsakene til at alkohol er ødeleggende for trening og prestasjon, er knyttet til nettopp restitusjon. Jo mer du drikker, jo mer ødeleggende vil alkoholen være.

God restitusjon er blant annet avhengig av tre faktorer: væskebalanse, smart kosthold og nok søvn og hvile. Alkohol forstyrrer disse tre funksjonene:

Forstyrrer blodsukkeret ditt

Alkohol svekker mekanismene som kontrollerer blodsukkeret i kroppen, og kan senke blodsukkeret umiddelbart etter inntak – en effekt som kan vare i opptil 12 timer etterpå. Alkoholens påvirkning på blodsukkeret er spesielt farlig for personer med diabetes – men også for personer uten diabetes.

En treningsøkt vil i seg selv senke blodsukkeret, og kroppen vil jobbe for å erstatte glykogenlagrene.  Dersom du drikker alkohol rett etter en treningsøkt, uten først å ha spist og drukker ordentlig mat og drikke, kan blodsukkeret ditt bli holdt nede på et usunt nivå.

Når du trener er kroppen avhengig av et normalt blodsukkernivå for å kunne gi oss energi. Dersom du trener etter å ha drukket alkohol, vil prestasjonen derfor være dårligere enn vanlig.

Kalori- og vektøkning

Du har kanskje hørt betegnelsen «tomme kalorier» før? Når vi snakker om tomme kalorier snakker vi om noe vi spiser eller drikker som inneholder mange kalorier – men lite viktige næringsstoffer. Alkohol er et eksempel på tomme kalorier.

Det er mye kalorier i alkohol (7 kcal pr. gram alkohol). Forskning viser også at vi inntar 20 prosent mer kalorier om vi drikker alkohol før maten. Dersom vi legger til de tomme kaloriene fra alkoholen, er kaloriøkningen på hele 33 prosent.

Om vi ved flere anledninger inntar flere kalorier enn vi klarer å forbrenne, vil kroppen lagre overskuddet i fett – og man vil gå opp i vekt. For mange mosjonister og idrettsutøvere er høyere vekt noe man ikke ønsker, enten på grunn av helse, utseende, prestasjon eller av andre årsaker.

Nærbilde av ung jente som jogger i profil, med svart jakke.

Svekker ferdigheter og øker risiko for helseskader

Alkohol er et sløvende rusmiddel som påvirker en rekke ferdigheter ved inntak. Blant dem er motoriske ferdigheter, balanse, øye-hånd-koordinasjon og reaksjonsevne. Under påvirkning av alkohol vil prestasjonsevnen påvirkes negativt i tillegg til at risikoen for ulykker øker.

Å drikke alkohol er også forbundet med økt risiko for unormal og også farlig hjerterytme. Risikoen øker betydelig dersom man trener opp til to dager etter et stort alkoholinntak.

Dagen derpå-prestasjonen

Dagen etter et stort alkoholinntak kan prestasjonsevnen være betydelig redusert selv om man ikke lenger har alkohol i blodet. Selv lettere bakrus-symptomer som hodepine og oversensitivitet til stimuli som lys og lyd, kan påvirke treningsprestasjonen negativt. Flere faktorer kan bidra til å gjøre treningen dagen derpå mer krevende. Og i noen tilfeller bør du stå over trening dagen derpå, fordi det vil virke mer nedbrytende enn oppbyggende på kroppen. Trening kompenserer heller ikke for skadevirkningene av alkohol fra dagen før, og du kan heller ikke øke forbrenningen av alkohol ved å trene.

Kilder 

 

Relaterte saker