Er du samsnakka med tenåringen?
Mange ungdommer drikker alkohol, særlig i den siste delen av tenårene. Men tenåringer er uerfarne og derfor ekstra sårbare når de drikker. Forskning viser at i familier hvor de har klare regler for alkohol, drikker tenåringen mindre, og mer forsiktig. Likevel vet ikke 1 av 6 tenåringer om de får lov til å drikke alkohol av foreldrene sine eller ikke.
Her er noen tips til hva det kan være lurt å snakke om:
-
Hva skjer når ungdom drikker alkohol?
Det kan være lurt å snakke litt om at unge som drikker alkohol er spesielt utsatt siden kroppen og hjernen er under utvikling frem til rundt vi er rundt 25 år. Tidlig alkoholdebut knyttes til høyere forbruk og større risiko for alkoholproblemer senere.
Alkohol gjør også ungdommer mer utsatt for farer, ulykker og overgrep fordi man vurderer risiko dårligere når man er full. Man kan også miste hemninger og gjøre ting man kan angre på. Fulle ungdommer er rett og slett svært sårbare.
-
Hvilke regler gjelder hjemme hos oss?
Forskning viser at ungdom hører mest på foreldrene sine når det kommer til alkohol. Dere kan derfor stå trygt i å lage så klare og tydelige regler som mulig. Og snakke litt om konsekvensene dersom reglene brytes. Her er noen eksempler på hvilke regler det kan være lurt å være samsnakka om:
- Hvilke innetider gjelder i helger og fridager?
- Får ungdommen lov til å drikke alkohol?
- Får ungdommen lov til å dra på steder der det drikkes alkohol?
- Hva skjer hvis ungdommen kommer hjem full?
- Hva gjør ungdommen om noen er overstadig beruset?
- Kan ungdommen alltid ringe hjem hvis det skjer noe?
- Blir ungdommen alltid hentet dersom hen er utrygg?
-
Hva skjer hvis ungdommen kommer full hjem?
Dette er en utfordrende sitasjon, både for deg og barnet ditt, og det er antakeligvis sterke følelser involvert. Du er kanskje både sint og skuffet, og mest av alt redd for hva som kunne ha skjedd.
Derfor er det viktig at du har tenkt over hvordan du ønsker å agere på forhånd, for å forebygge at følelsene dine tar overhånd.
I øyeblikket er det viktig å finne ut om barnet ditt er ok, ikke viser tegn til alkoholforgiftning og får hen i seng.
Vent med den store samtalen til dagen derpå. Dere vil begge få en bedre samtale om dere venter til dere har fått opplevelsen litt på avstand, og verken er fulle, trøtte eller opprørte.
Les mer om hva du bør gjøre hvis tenåringen kommer hjem full her.
-
Hvordan kan man håndtere drikkepress?
Tenåringer kan ofte kjenne på et press om å drikke fordi ”alle andre” gjør det. Mange drikker for å bli sosialt akseptert og for å være en del av et fellesskap.
For at tenåringen skal motstå drikkepress kan det være fint å ha snakket om hvordan man kan stå trygt i egne valg og grenser. Her er noen tips:
- Si at ungdommen alltid kan skylde på deg som forelder.
- Finn gjerne på en unnskyldning om det er vanskelig å si nei, som for eksempel en familiebursdag eller fotballkamp tidlig dagen etter.
- Husk at ikke alle drikker, selv om det kan virke sånn. Det kan være lurt å minne ungdommen på nettopp det.
Har dere snakket om flertallmisforståelsen? Som ungdomsforelder kan det være lurt å sette seg inn i.
-
Får ungdommen med alkohol på fest?
Noen foreldre sender med ungdommen alkohol på fest, fordi de ønsker å ha kontroll over hva og hvor mye ungdommen drikker. Men dette ser i praksis ut til å øke både alkoholbruk og episoder med overstadig beruselse blant ungdom. Det ungdommen får med hjemmefra drikkes ofte først, men også i tillegg til den alkoholen ungdommen får tak i andre steder.
Her er noen flere grunner til at du bør tenke deg om før du gir ungdommen din alkohol:
- Du kan bidra til drikkepress
- Du er med å gjøre det mulig for ungdommen å drikke seg full, med den risikoen det medfølger
- Du kan indirekte også gi alkohol til noen andres barn
- Du viser at det ikke er viktig eller nødvendig å følge loven
-
Hva bør man gjøre om det oppstår en ubehagelig situasjon?
Når ungdom drikker alkohol, øker risikoen for ulykker, vold og overgrep. Derfor kan det være lurt å ha snakket om hva ungdommen skal gjøre dersom hen havner i en ubehagelig situasjon, og at uansett hva så er noen tilgjengelige for å hjelpe.
Gi klar beskjed til ungdommen om at hvis det er fare for liv og helse må hen ringe 113.
-
Hva bør man gjøre om noen blir for fulle?
Å friske opp kunnskapen om hva man gjør om noen drikker seg for fulle, kan være fint for alle. Gi klar beskjed til ungdommen om at hvis det er fare for liv og helse må man aller først ringe 113. I tillegg kan det være fint å minne om at ungdommen alltid bør ringe hjem, så du kan være med å avgjøre hva dere gjør videre.
Ungdom kan unngå å fortelle om at for eksempel kompisen er i fare, fordi de er redd for å bli stemplet som tyster, eller «snitch». Det kan derfor være lurt å snakke med tenåringen om hvorfor det er viktig å gi beskjed når det er om fare for liv og helse, og hva du som foreldre kommer til å gjøre.
Her er noen tips til hvordan du kan snakke om alkohol med barn og ungdom:
-
Å snakke om alkohol med små barn
Snakk om alkohol så snart du tenker at barnet ditt er modent nok til å forstå hva det er. Du trenger ikke å vente til han eller hun blir tenåring. På denne måten signaliserer du til barna dine at dette er noe som ikke er farlig å snakke om. Ta gjerne utgangspunkt i barnets observasjoner, og gi svar de kan forstå gitt sitt utviklingsnivå. Ta samtalen når barnet selv inviterer til den, og fortsett å ta opp temaet med jevne mellomrom.
-
Å snakke om alkohol med ungdom som ikke drikker
Ha gjerne alkohol som tema over middagsbordet. Vis at du er nysgjerrig, og spør om ungdommen din kjenner noen som har begynt å drikke alkohol.
Hvis du ikke aksepterer at ungdommen drikker, bør rammer og konsekvenser ved alkoholbruk tydeliggjøres overfor ungdommen.
-
Å snakke om alkohol med ungdom som har begynt å eksperimentere med alkohol
Ta gjerne utgangspunkt i din holdning: aksepterer jeg det her, eller ikke?
Fellesnevner er å formidle din bekymring, og fortsatt være nysgjerrig, «hva skjedde, hvordan var det, hva kjente du i kroppen, hva gjorde de andre, hvordan var det etterpå»?
Jeg opplever at de fleste ungdommer gjerne vil prate med foreldrene sine. De gir oss tusen millioner sjanser. Men så er det menneskelig at vi voksne ubevisst styrer samtalen dit vi vil, eller er subtilt avvisende for svar vi ikke ønsker oss.
Kirsten Resaland, barne- og ungdomsspykolog.
Ekspertens tips til gode samtaler om alkohol
1. Unngå ledende spørsmål
Spørsmål som “du drikker ikke på de festene, håper jeg?” kan gjøre det vanskelig for en ungdom å være ærlig hvis svaret egentlig er «jo, det gjør jeg.»
2. Vær forberedt på et ærlig svar
Hvis du stiller et spørsmål, kan det hende ungdommen svarer noe helt annet enn du forventet. Kanskje har ungdommen virkelig tatt sats for å svare deg ærlig. Hvis du reagerer med sinne, kjeft, gråt og bebreidelser, blir den videre samtalen preget av at tenåringen tilpasser seg dine reaksjoner i stedet for å fortsette med åpenheten.
3. Sett en tydelig grense – men med varme og dialog
Så lenge ungdommen er under 18 år, er det du som setter grensene. Dette er en balansegang. Vit at å sende med alkohol på fest ikke fører til tryggere og mer kontrollert drikking – og at rigide regler med voldsomme ris bak speilet også sjelden fører noe godt med seg.
Her er fem råd til deg som er tenåringsforelder:
Vær samsnakka med ungdommen om alkohol
Snakk sammen med ungdommen din om alkohol, om hva som skjer med kroppen når man drikker, hvilke risikofylte situasjoner man kan havne i, og hvilke regler dere har hjemme. Slik skaper du også rom for ungdommen din til å stille spørsmål og fortelle deg om sine tanker og erfaringer med alkohol.
Ha tydelige regler
Ikke vær redd for å ha regler for tenåringen. Det er mye omsorg i å sette grenser. Snakk sammen om regler for blant annet alkohol, innetider og festing, og konsekvenser dersom reglene dere har snakket om brytes.
Vær samsnakka også med andre foreldre
Bli kjent med andre foreldre. Snakk om hva som gjelder for ungdommene i deres klasse eller nærmiljø, og vær rådgivere og støttespillere for hverandre.
Vær tilgjengelig for ungdommen dersom noe skjer
Gjør ungdommen din trygg på at det alltid går an å komme til deg, og at det er viktig å ringe om noe skulle skje med dem eller deres venner. Ta alltid telefonen når tenåringen din ringer, selv om det er midt på natten.
Tenk over hvordan du er som rollemodell
Ungdom ser opp til foreldrene sine, også når det kommer til alkohol. Bruk alkovett, og ha et bevisst forhold til hvor ofte og hvor mye du drikker.
Vi bør bli bedre til å lytte til tenåringene, jeg vet at mange av dem knapt sier et ord til foreldrene sine i løpet av en dag, men likevel, hva er det de forteller deg ved å trekke seg unna?
Les forfatter og jentepappa Per Asbjørn Risnes sin overlevelsesguide for tenåringsforeldre her.
Her er noen spørsmål vi ofte får fra ungdomsforeldre:
-
Hvor mye kan jeg drikke hjemme selv?
Gå foran med et godt eksempel. Bruk alkovett, og ha et bevisst forhold til hvor ofte du drikker og hvor mye du drikker. Ungdom i dag ser opp til foreldrene sine og det er en enorm ressurs. De ser opp til dere som rollemodeller – og det gjelder også deres omgang med alkohol. De speiler ofte det de har vokst opp med.
-
Er det ok å gi 15-åringen en øl hjemme?
Husk at aldersgrensene er der for å beskytte unge mot skadevirkningene av alkohol. Lav debutalder for drikking henger sammen med høyt konsum og økt sannsynlighet for alkoholproblemer i voksen alder. Det er også lettere for tenåringen å takk ja til alkohol på fest, når hen allerede har fått prøve hjemme.
I Norge er det ikke lov å selge, servere eller gi alkohol til noen som er under 18 år. Det er altså straffbart å gi eller selge alkohol til personer som ikke har lov til å kjøpe drikken, og den som «langer» alkohol vil kunne bli straffet.
Mer om hvorfor det er lurt å utsette debuten så lenge som mulig her.
-
Bør jeg ikke være mer bekymret for kokain?
Mediebildet har i lang tid vært preget av flere overskrifter knyttet til et økende kokainbruk blant norsk ungdom. Men i følge rusforsker Willy Pedersen er det veldig få som bruker kokain uten alkohol, og at kokainen ofte brukes for å gjenvinne kontrollen etter for mye drikking. Første trinn for å redusere bruk av kokain, bør derfor være å redusere antallet episoder med hard festing og alkohol.
-
Kan tenåringen bli utestengt om hen ikke drikker alkohol?
Flertallsmisforståelsen er et begrep som har oppstått fordi ungdom ofte overvurderer hvor mye andre jevnaldrende drikker.
Rusforsker Willy Pedersen forteller at mange ungdommer tror det er mer vanlig å drikke alkohol enn det faktisk er. Dette fører til en oppfatning av at det er «normalt» å drikke, til tross for at mange faktisk ikke drikker alkohol i det hele tatt. Når denne misoppfatningen blir dominerende, kan de som velger å ikke drikke føle seg utenfor.
Derfor er det viktig at foreldre betrygger ungdommen om at det er helt normalt å ikke drikke alkohol.
-
Hva drikker egentlig ungdom?
Kort fortalt: Ungdom drikker det de får tak i.
- Det vanligste er å få eller kjøpe alkohol av venner og eldre søsken, neste på lista er å ta eller få alkohol fra foreldre.
- Sosial medier (ofte snapchat) er en viktig kanal for kjøp og salg.
- Kjøper av både kjente og ukjente, og har ikke nødvendigvis kontroll på hva de får tak i og hvor det kommer fra.
- Det de får av foreldre kommer gjerne i tillegg til det de får tak i andre steder.
- Du har ikke kontroll, selv om du sender alkohol med på fest.
Sider, sprit, rusbrus og øl er vanlig. Rusbrus-salget har økt jevnt de siste 10 årene.
Kilder: SSB, Vinmonopolet
-
Drikker ungdom mindre enn før?
Det har lenge vært en positiv trend blant unge. Den årlige ungdataundersøkelsen Ungdata, har siden 2011 vist en nedadgående trend i alkoholbruken blant ungdomsskoleelever, og det å drikke seg full har gitt mindre status i ungdomsmiljøer.
Har du andre spørsmål om ungdom og alkohol du ønsker å spørre oss om?
Vi kan svare på akkurat ditt spørsmål. Skriv inn spørsmålet ditt her.
Hvis du har spørsmål i fremtiden skal vi være klare. Skriv i så fall inn spørsmålet ditt her.
Nysgjerrig på hva ungdom lurer på når det kommer til alkohol?
Det er lov å smugtitte på vår TikTok-konto Alko101, der vi svarer på alt ungdom og unge voksne lurer på om alkohol.