Sånn har du gode samtaler med ungdommen
Synes du det er vanskelig å prate om alkohol med tenåringen? Da er du ikke alene. Her er ekspertens råd til hvordan dere blir mer samsnakka.
– Jeg opplever at de fleste ungdommer gjerne vil prate med foreldrene sine. De gir oss tusen millioner sjanser. Men så er det menneskelig at vi voksne ubevisst styrer samtalen dit vi vil, eller er subtilt avvisende for svar vi ikke ønsker oss, forteller Kirsten Resaland.
Hun er psykologspesialist med fordypning i barn og ungdom og aktuell med boka “Snakk til meg – gode grep for ærlige samtaler med ungdom”.
– Heldigvis er gode samtaleteknikker noe vi kan trene på. Vi kan øve inn konkrete grep som gjør det lettere å få til en åpen og ærlig samtale, forteller hun.
Møt ungdommen din med varme og trygghet
I tenårene møter ungdom mer motstand enn de gjorde da de var yngre. De får kritiske blikk på gata, de evalueres og karaktersettes i skolen, og de er sin egen strenge dommer i hverdagen. Da er det ekstra viktig at de ikke møter det samme dømmende og skeptiske blikket hjemme.
– Vær en mamma eller pappa som viser at du elsker tenåringen din også når de må irettesettes eller er i dårlig humør. Trøst når de har det dårlig, hjelp til når de står fast, og lytt uten å dømme, råder Resaland.
Skal du få til en åpen og ærlig samtale om rus og andre ting som er vanskelige å snakke om, må du først vise at du er en voksen det er trygt og godt å åpne seg for, anbefaler hun.
Vær åpen for å høre sannheten
– Hvis målet er å ha en ærlig prat med ungdommen er det lurt å forberede seg mentalt, forteller Resaland.
Kanskje er ikke sannheten det du helst vil høre. Det er best å gå inn i samtalen med en åpen holdning, slik at du kan ta imot ungdommens fortelling – uansett hva den måtte vise seg å være.
– Ungdommer er ofte sosialt vàre på signaler fra omverdenen. De merker det hvis foreldrenes oppfordring til å fortelle, bare er halvveis oppriktig, sier hun.
Start samtalen om alkohol tidlig
Samtalen om alkohol kan gjerne tas så snart barnet ditt er modent nok til å forstå hva det er. Du trenger altså ikke vente til han eller hun blir tenåring. På denne måten signaliserer du til barna dine at dette er noe som ikke er så farlig å snakke om. Og jo oftere og mer naturlig du snakker med barnet ditt om alkohol, jo lettere blir det for dere å holde den gode dialogen gjennom ungdomsårene.
Flere tips til hvordan du kan ta alkopraten i løpet av barnets ulike livsfaser finner du her.
Her er ekspertens tips til hvordan dere kan ha gode samtaler om alkohol:
Unngå ledende spørsmål
Spørsmål som “du drikker ikke på de festene, håper jeg?” kan gjøre det vanskelig for en ungdom å være ærlig hvis svaret egentlig er «jo, det gjør jeg.»
Vær forberedt på et ærlig svar
Hvis du stiller et spørsmål, kan det hende ungdommen svarer noe helt annet enn du forventet. Kanskje har ungdommen virkelig tatt sats for å svare deg ærlig. Hvis du reagerer med sinne, kjeft, gråt og bebreidelser, blir den videre samtalen preget av at tenåringen tilpasser seg dine reaksjoner i stedet for å fortsette med åpenheten.
Sett en tydelig grense – men med varme og dialog
Så lenge ungdommen er under 18 år, er det du som setter grensene. Dette er en balansegang. Vit at å sende med alkohol på fest ikke fører til tryggere og mer kontrollert drikking – og at rigide regler med voldsomme ris bak speilet også sjelden fører noe godt med seg.