Fylleangst og alkoholens effekt
Lurer du på hva fylleangst er og hvorfor du opplever det? Alkohol påvirker kroppen din på uventede måter, noe som kan resultere i fylleangst dagen etter. Få nyttig innsikt i årsakene til fylleangst og hvordan du kan forebygge det.
Er du lei av å våkne opp fyllesyk, med ubehag etter en kveld med alkohol? Fylleangst kan være en av mange negative effekter av alkoholinntak. Lær mer om hva fylleangst er, hvorfor kroppen reagerer på denne måten, og hvordan du kan forebygge det. Du er ikke alene i å søke svar.
Hva er bakrus?
Det å ha «bakrus» eller å være «fyllesyk» er godt kjent og er noe mange har opplevd. Men hva er det egentlig, og hva skyldes det?
Når alkohol brytes ned dannes acetaldehyd, som er langt mer giftig for kroppen enn selve alkoholen. Det er dette nedbrytningsstoffet som skaper ubehag. I tillegg har hjernen din tilpasset seg alkoholen, og du vil få en slags abstinensfølelse. Kombinert med dårlig eller lite søvn og dehydrering, vil kroppen dermed føles syk, med hodepine, kvalme, uro og oppkast som vanlige symptomer.
Har du bakrus og lurer på hvor full du er? Beregn din promille med vår promillekalkulator her.
Fire typer fylleangst
I boka «Fylla har skylda» beskriver Alexander Sandtorv følelser og tanker som kan oppstå i den mentale bakrusen. Han kaller det bakrusens fire rom – vi kan kalle det fire typer fylleangst. Sandtorv beskriver fire følelsesmessige rom som man kan bevege seg mellom i bakrusen.
Rommet kjennetegnes av skam, skyldfølelse, frustrasjon og selvhat. Det er en klassisk fylleangst bestående av anger og gjerne en konflikt mellom egne verdier og det man gjorde mens man drakk alkohol.
Rommet kjennetegnes av engstelse, skam, paranoia og grunning. Minner eller hendelser blir tolket i et negativt lys. Man kan bli fanget i negative tankemønstre og spiraler, og slite med å tenke rasjonelt.
Rommet handler om å ha følelser som er vanskelig eller umulig å forklare. Man kan føle at noe er feil eller ikke riktig. Her er negative følelser og eksistensielle refleksjoner fremtredende.
Rommet handler om å føle seg sårbar. Man vil gjerne isolere seg og søke trygghet. Det kan hende at man bare vil være alene og ikke treffe eller snakke med noen.
Hva er fylleangst?
Når du drikker, påvirker alkoholen (etanol) hjernen og nervesystemet ditt. Det øker nivåene av dopamin og endorfiner, som virker beroligende og gir økt velværefølelse. Når du slutter å drikke, vil kroppen føle et underskudd av disse lykkestoffene, da nervesystemet har satt sin egen produksjon på pause. Dette underskuddet resulterer i fylleangst.
Her er noen eksempler på hvordan alkohol kan påvirke deg dagen derpå
Du kan få fylleangst
Har du blitt nervøs, skjelven, nærtagende, folkesky eller hatt dårlig samvittighet eller angret på noe fra dagen før? Eller har du kanskje opplevd en slags depressiv reaksjon? Du er ikke alene om å ha opplevd fylleangst.
Du sover dårligere
Alkohol i små mengder kan virke beroligende, og du kan derfor føle at den hjelper deg med å falle i søvn. Men faktisk er det slik at alkohol forstyrrer selve søvnkvaliteten. Resultatet kan bli urolig søvn og mange oppvåkninger, og den dype søvnen du trenger for å føle deg uthvilt, kan det bli for lite av. Spesielt kan det gå ut over søvnen hvis alkoholinntak var i moderate og store mengder.
Du presterer ikke like godt
Forskning viser at bakrus påvirker en rekke egenskaper vi trenger for å prestere i hverdagen. Dårligere humør, redusert årvåkenhet, lavere tilfredshet, økt angst og mental utmattelse gjør det blant annet vanskeligere å gjøre flere oppgaver samtidig (multitaske), og det krever større innsats å fullføre oppgaver. I tillegg svekkes evnen til beslutningstaking og planlegging.
Du blir også en dårligere bilfører i bakrus. Forskning viser at simulert kjøring mens du opplever bakrus gir betydelig svekket kjøreevne, selv på korte kjøreturer. Til tross for det, er det mange som velger å kjøre bil i bakrus.
Kroppen din blir dehydrert
Alkohol reduserer kroppens nivå av et hormon som styrer urinmengden. Det gjør at du tisser mer, og forstyrrer kroppens væskebalanse. Det er trolig en direkte sammenheng mellom den klassiske hodepinen mange opplever dagen derpå, og det at kroppen er blitt dehydrert på grunn av selve alkoholinntaket.
Treningsøkten kan bli ødelagt
Alkohol påvirker muskelcellene og danner giftige nedbrytningsprodukter. Dagen derpå vil kroppen ha nedsatt prestasjonsevne på grunn av dehydrering, høyere puls og redusert energilager. Samtidig vil du være mer utsatt for skader og ulykker fordi reaksjons- og konsentrasjonsevnen er svekket. Dersom du skal være aktiv dagen etter, anbefales det å trene på lav intensitet, også for å unngå ekstra belastning på hjertet.
Har du opplevd fylleangst?
Det er en kjip følelse, men du er ikke alene om å ha opplevd det. Det kan være skikkelig guffent å tenke på at du ble fullere enn du hadde tenkt, og kanskje du ikke husker alt som skjedde. Hvis du tror at du har sagt eller gjort noe dumt, er det sikkert mest fristende å trekke dyna over hodet og gjemme seg. Men det er lurere å ta saken i egne hender og snakke med de du var sammen med kvelden i forveien. Da finner du kanskje ut at det ikke skjedde noe galt likevel – eller du kan benytte anledningen til å be om unnskyldning med det samme. Og så kan du love deg selv at du ikke skal drikke på samme måte neste gang 🙂
Så bra! Det er en ekkel følelse som det er deilig å slippe!
Fylleangst kan være følelsen av å være nervøs og skjelven, og kanskje angre på noe man har sagt eller gjort kvelden i forveien. Hvis du har våknet opp med en ekkel følelse i kroppen etter en kveld med alkohol, så er det mest sannsynlig fylleangst du har opplevd.
Dette påvirker bakrusen
Det er ikke kjønnsforskjeller i opplevelsen av dagen derpå, og dagsform og humøret du er i når du drikker har heller ikke særlig innvirkning på bakrusens alvorlighetsgrad.
Hvor alvorlig bakrusen oppleves dagen derpå handler om hvor fort etanolen forbrennes i kroppen, og hvor mye du har drukket. Personer med rikelige verdier av sporstoffet sink og vitamin B3, kan kanskje oppleve en noe mindre alvorlig bakrus – fordi de begge er med i nedbrytning av etanol og acetaldehyd.
Den negative opplevelsen av bakrus øker dersom du opplever bakrus oftere. Dette til tross for at du venner deg til et høyere alkoholinntak, og får økt toleranse for selve promillen. Selv om du kan oppleve bakrus etter hvilket som helst promillenivå, oppleves den oftest mer alvorlig blant stordrikkere og alkoholikere.
For å unngå bakrus og for å være opplagt dagen derpå, er det lurt å bruke alkovett. Tenk deg om før du drikker og bestem deg på forhånd hvor mye du skal drikke. Med promillekalkulatoren kan du regne ut hvor mye ren alkohol du drikker, og hvor høy promille du har.
Fem råd for å forebygge fylleangst
- Faktaark fra avdeling for rettsmedisin. Bakrus fra alkohol, 2017.
- Fylla. Fra vors til bakrus, 2013.
- The Alcohol Hangover Research Group: Ten Years of Progress in Research on the Causes, Consequences, and Treatment of the Alcohol Hangover, 2020.
- The Alcohol Hangover – Causes, Consequences, and Treatment, Journal of Clinical Medicine, 2021.
- Sandtorv, Alexander. H., Fylla har skylda. Med vitenskapen inn i bakrusen, 2022.
Relaterte saker
Var dette nyttig?
Takk for din tilbakemelding!
Takk for din tilbakemelding!
Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.