Paracet, Ibux og alkohol: Smertestillende mot fyllesyke

Hvilken smertestillende er best mot fyllesyke, og hvorfor er ikke Ibux anbefalt? Vi har samlet gode råd om smertestillende og alkohol for bakrusen.

Et ai-generert bilde av noen hvite piller foran vinglass i en stue

Hvis du er fyllesyk på grunn av for mye alkohol, kan det være lindrende å dempe kvalme og hodepine for å komme raskere på beina og i form til nye aktiviteter. Men kan det være skadelig for kroppen å ta smertestillende etter at man har drukket alkohol? Og hvilken type smertestillende fungerer best mot fyllesyke?

La det ikke være noen tvil: Den beste måten å unngå å bli fyllesyk på er å drikke litt mindre og ta annenhver enhet med alkohol og vann.

 

Husk også at alkohol og legemidler kan samvirke på negative og uforutsigbare måter. Rådfør deg alltid med en lege før du kombinerer alkohol og medisiner.

De to mest kjente reseptfrie smertestillende midlene i Norge er Ibux og Paracet. Det finnes også andre reseptfrie smertestillende som er mindre vanlige. Disse medisinene inneholder ulike virkestoffer, nemlig ibuprofen og paracetamol. Siden virkestoffene er forskjellige, påvirker de kroppen på ulike måter. Felles for disse er at kroppen kan reagere negativt på en kombinasjon med alkohol.

Hvilken smertestillende er best mot fyllesyke?

Hvis du ønsker å dempe ubehaget fra fyllesyke med smertestillende, bør du bruke Paracet. Dette er anbefalingen fra legene ved Oslo Universitetssykehus. Det er viktig å ikke overskride den anbefalte dosen på pakningsvedlegget, og å legge prinsippet om «alt med måte» til grunn.

Anestesilege Geir Ivar Elgjo sier til lommelegen.no at det ikke er slik at jo mer alkohol du drikker, jo mer paracetamol må du ta for å få effekt, for eksempel for å forebygge bakrus. En vanlig dose av Paracet, i de fleste tilfeller én tablett, er nok, sier Elgjo.

Ibux og Paracet egner seg dessuten ikke til alle symptomer på fyllesyke. Kjemiker Alexander Sandtorv, forfatter av boka «Fylla har skylda», fremhever at disse legemidlene først og fremst behandler hodepine, og at de er mindre effektive mot kvalme og utmattelse.

 • Pakningsvedlegget Paracet (500 mg tabletter)

  • Advarsler og forsiktighetsregler: Det anbefales at personer med svekket ernæringstilstand på grunn av for eksempel anoreksi, feilernæring eller alkoholmisbruk bør bruke lavere doser av Paracet. Dette skyldes at de kan være mer utsatt for leverskade. Det samme gjelder for personer med høyt alkoholforbruk.
  • Dosering ved høyt alkoholforbruk: Personer med et langvarig høyt alkoholforbruk er mer utsatt for leverskade. Derfor bør de ikke ta mer enn 4 tabletter av Paracet i løpet av et døgn.
  • Generell anbefaling: Paracet bør brukes med forsiktighet og i lavere doser av personer som har et høyt alkoholforbruk, på grunn av faren for leverskade.

  Kilde: Felleskatalogen – Paracet

 • Pakningsvedlegget Ibux (200 mg og 400 mg tabletter)

  • Inntak av Ibux med alkohol: Samtidig inntak av alkohol og ibuprofen kan øke risikoen for mageblødninger. Dette er viktig å merke seg, spesielt for personer som kan være utsatt for mageproblemer.

  Kilde: Felleskatalogen – Ibux

Kan man kombinere alkohol med Ibux eller Paracet?

Oslo Universitetssykehus påpeker at Paracet er tryggere å bruke for å bekjempe bakrus, ettersom kombinasjonen av alkohol og Ibux kan føre til blødning i mage eller tarm. Ibux er et NSAID-medikament, en forkortelse for ikke-steroide antiinflammatoriske midler, og kan irritere mageslimhinnen. Paracetamol er ikke assosiert med samme blødningsrisiko i magen.

Det har vært påstått fra ulike kilder at Paracet og alkohol kan være særlig skadelig for leveren. Overlege Morten Finckenhagen ved Legemiddelverket uttaler til vi.no at de likevel anbefaler Paracet fremfor Ibux:

– Teoretisk sett er det riktig at Paracet kan påvirke leveren negativt, men dersom du ikke har en alvorlig leversykdom, er kronisk alkoholmisbruker eller er ekstremt underernært vil det ikke være farlig eller overbelastende for leveren å ta to Paracet dagen derpå. Tvert imot vil det være mer risikabelt å ta Ibux, særlig for godt voksne, så det fraråder vi.

Kilder 

Alle lenker åpnes i ny fane

Oslo Universitetssykehus – Faktaark fra Avdeling for rettsmedisin -Bakrus fra alkohol Lesedato: 12.01.24

Sandtorv, Alexander. H., Fylla har skylda. Med vitenskapen inn i bakrusen, 2022.

Lommelegen.no – Kan man ta Paracet hvis man har drukket alkohol? Lesedato: 12.01.24

vi.no – Dagen derpå: Hva er best av Paracet og Ibux? Lesedato: 12.01.24

 

Relaterte saker