Slik påvirker alkohol fordøyelsen din

Mange har erfart at de blir løsere i magen etter en skikkelig fyllekule. Noen påstår også at brennevin kan hjelpe med å fordøye feit mat. Men stemmer egentlig dette?

Kvinne med blå genser som har vondt i magen, muligens problemer med forøyelsen

Å drikke et glass akevitt, eller to, til julemiddagen for «å sette i gang fordøyelsen» er en kjent og kjær tradisjon for mange. Men myten om at alkohol får fart på systemet etter å ha spist fet mat, har blitt avlivet av flere forskere.

Fordøyelsesplager i Norge 

Mageplager, som forstoppelse, magesmerter, løs mage eller luftproblemer, er en av de aller vanligste lidelsene nordmenn sliter med. De aller fleste opplever noe av dette en eller flere ganger i uken, men hos så mange som én av fem nordmenn er plagene så ille at de oppsøker lege for det.

Vann eller whisky?

En sveitsisk studie som sto på trykk i British Medical Journal julen 2010, slo fast det ikke var gunstig for fordøyelsen å drikke alkohol til fet mat. Ifølge forskerne gjør alkoholholdige drikker som snaps og akevitt at den fete maten forblir i magen mye lenger, og samtidig minsker den forbrenningen.

En annen studie, som sammenlignet forbrenningen av fet mat hos noen som drakk whisky med noen som drakk vann, viste samme resultat. De som hadde drukket whisky, hadde fortsatt 40 prosent av maten igjen i tarmen etter tre timer, mens de som hadde drukket vann hadde kun 10 prosent igjen.

Hvordan påvirker alkohol egentlig magen?

Alkoholholdige drikker kan være skadelig for mange av kroppens organer, også mage og tarm. Mye alkohol hemmer dessuten tarmens opptak av næringsstoffer som fett, proteiner og sukker.

Alkohol suges opp (resorberes) fra magen og den øvre delen av tynntarmen. På den måten kan alkohol påvirke slimhinnen i denne delen av fordøyelseskanalen. Derfor er det vanlig at symptomer som smerter, diaré, kvalme og blodig avføring dukker opp hos dem som drikker mye alkohol. I tillegg er det ofte slik at vi spiser mye usunn mat når vi har drukket alkohol, og det er også med på å påvirke fordøyelsen vår.

Her kan du lese mer om sammenhengen mellom alkohol og ulike fordøyelsesplager og sykdommer: 

  • Diaré

    Alkohol tas lett opp i kroppen, og den suges raskt opp (absorberes) i blodet. Noe av denne absorpsjonen skjer i magen. Hvis det er mat i magen på det tidspunktet, vil absorpsjonshastigheten avta. Dette er grunnen til at folk føler at effekten av alkohol kommer raskere på tom mage. Når maten forlater magen, blir alkoholen absorbert av tynntarmen. Mye av alkoholen absorberes her, men resten går inn i tykktarmen og kommer ut sammen med avføringen og urinen.

    Diaré etter å ha drukket alkoholholdige drikker er vanligvis ikke langvarig. Symptomene forsvinner vanligvis raskt når du begynner å spise regelmessig, drikker vann og alkoholen har forsvunnet fra kroppen.

  • Treg mage

    Selv etter moderat drikking kan du føle at du har problemer med å gå på do. En av hovedårsakene er dehydrering. Alkohol hindrer nemlig kroppen din i å frigjøre vasopressin, et hormon som hjelper kroppen med å holde på væske, ved å hindre vann i å gå ut i urinen. Mindre vasopressin betyr at du må tisse mer, men når kroppen din kvitter seg med mer væske enn normalt, kan det gjøre deg forstoppet.

  • Irritabel tarm

    Personer med Irritabel Tarm Syndrom (IBS) kan oppleve at symptomene deres blir verre hvis de drikker alkohol. Å drikke for mye kan forårsake symptomer som gjenspeiler IBS (magesmerter eller diaré). Hvis du går på Lav-Fodmap bør du unngå alkoholholdige drikker.

  • Tarmbetennelse

    Alkohol i store mengder kan skade mage-tarmkanalen på flere måter, blant annet i form av tarmbetennelse. Når kroppen reagerer på betennelsen i tarmen, kan alkoholkonsum forverre skaden ytterligere og skape en ond sirkel av flere skadelige effekter.

    Forskere har oppdaget at alkohol, spesielt hvis det konsumeres ofte og i større mengder, kan føre til at prosessen i tarmen stimulerer til flere betennelser i hele kroppen.

  • Tarmkreft

    Både kvinner og menn har økt risiko for å få kreft i tykk- og endetarm hvis de drikker over henholdsvis én og to alkoholenheter daglig. Et regelmessig og høyt alkoholforbruk gir økt risiko for leverkreft, spiserørskreft og kreft i munn, svelg, og strupe.

  • Alkoholisk gastritt

    Alkoholisk gastritt kan oppstå når overdreven alkoholbruk begynner å irritere, eller til og med bryte ned deler av mageslimhinnen. På lang sikt kan det også føre til mer alvorlige komplikasjoner, for eksempel (magesår i tolvfingertarmen), magekreft eller kreft i spiserøret. Dersom dette oppstår, anbefales det å slutte å drikke alkohol.

Relaterte saker