Vær der for barn du er bekymret for
Stengte barnehager, skoler og fritidsaktiviteter gjør at mange sårbare barn har det ekstra vanskelig nå.

Det er mange barn som sliter hjemme. Det kan være familier med høyt konfliktnivå, med svakt sosialt nettverk, med dårlig økonomi, eller familier som har problemer med rus og dårlig psykisk helse.
Anslag fra Folkehelseinstituttet viser at 290.000 barn vokser opp med en mamma eller pappa som sliter med alkohol eller psykiske problemer i så stor grad at de ikke alltid klarer å fungere normalt. Totalt gjelder det 1 av 4 barn.
Myndighetene, både nasjonalt og lokalt, har iverksatt tiltak for å ivareta spesielt sårbare barna, som for eksempel å inkludere barnevernsansatte i gruppen samfunnskritisk personell. Men det er ikke nok. En viktig del av den nasjonale dugnaden er at hver enkelt av oss gjør en innsats for de barna som trenger ekstra støtte i koronaperioden.
Bry deg!
Samtidig som barna får det verre, blir de også vanskeligere å få øye på. Barna vi ellers kan høre og se små subtile hint fra, blir fort usynlige for oss og går i glemmeboka når vi ikke lenger møter dem i skolegården eller i garderoben. Det er skremmende. Derfor er det lurt å tenke helt konkret over spørsmålet: Hvilke barn har jeg i mitt nettverk som kanskje ikke har det så greit nå? Og hva kan jeg gjøre for å hjelpe?
Tre ting du kan gjøre
- Slå på tråden til folk du vet ikke har det bra eller som du er bekymret for. At foreldre som har det tungt får noen å snakke med, kan være en fin måte å hjelpe barna.
- Sørg for at du selv eller barnet ditt tar kontakt med barn som kan trenge en god venn akkurat nå. Det er mulig uten å bryte helserådene. Ring, snakk på Facetime, legg et brev i postkassen eller send en digital klem på en annen måte.
- Dersom du er bekymret for et barn, ring til alarmtelefonen for barn og unge på telefon 116 111. De er døgnåpne og kan gi deg råd om hvordan du bør håndtere situasjonen.
Et barn du kjenner?
Hvert år får Av-og-til mange anonyme historier fra mennesker som har vokst opp med foreldre som drakk for mye.
Mange forteller at det aller verste var at ingen andre voksne våget å gripe inn. Hvis det er et barn du kjenner, et barn som er en del av familien eller omgangskretsen din, er derfor anbefalingen å ta kontakt med barnet.
Vis barnet at du ser hva som skjer. Still åpne spørsmål. Vær vennlig og imøtekommende og vis barnet at du bryr deg. Hvis du føler at barnet har tillit til deg, kan du for eksempel si: «Du ser litt trist ut i dag, hvordan har du det?» Husk at du aldri skal snakke nedsettende om barnets foreldre, uansett forhistorie.
Om du kjenner foreldrene kan det også være lurt å snakke med dem når de er edru. Vær konkret og si hva du har sett, og hvorfor du tenker det er problematisk.
– Jeg tror at ett menneske kan være avgjørende for barn som er i vanskelige og utfordrende situasjoner
Marius Sjømæling, generalsekretær i Barn av rusmisbrukere til TV 2.